NoBackPain
art2ride
Copyright © 2018 Nobackpain.dk v. Linda & Palle Thilqvist
Classical Foundation Training
Indledning til Art2Ride
Lucky Lady i 2015 inden vi begyndte på Art2Ride træning
Header
Art2ride - Classical Foundation Traning
Noller nyder en godbid
1 | NoBackPain November 2018
Peter Horobin Ambassadør
fra mængden af undervisere og træningsmetoder. Selv om rigtig mange undervisere og beridere bruger træningsskalaen, så udvikler hestene sig alligevel ikke helt som de burde.
Lucky Lady i 2018 efter 2 års Art2Ride træning
For mig er mine heste det levende bevis på at det her virker. I november 2017 spurgte William Faerber, grundlæggeren af Art2Ride om jeg havde lyst til at gå ind i Art2Rides træner program. Og det valgte jeg at gøre. Jeg er stadig i gang med at uddanne mig indenfor denne træningsform, og er på nuværende tidspunkt godkendt til at undervise i arbejdet for hånd, longering og den første del af arbejdet under rytter. Jeg vil i denne artikel fortælle lidt generelt om hvad Art2Ride går ud på og hvordan det skiller sig ud fra andre træningssystemer.
2 | NoBackPain November 2018
No Back Pain
Dette skulle have været mit første nyhedsbrev omkring Art2Ride, men det blev bare lidt langt da Palle først gik i gang med at sætte det op. Jeg har fire dansk varmblods heste i alderen 7 til 20 år, som jeg har trænet udelukkende ud fra Art2Ride´s principper siden marts 2016. To af hestene var inden da pensionerede pga. slid og skader, men i dag har jeg fire rideheste. Hestene har udviklet sig helt utroligt muskulært. Heste- fysioterapeut, sadelmager med flere, der har set hestene har sjældent set heste med så stærke overlinjer. Jeg er så utrolig taknemlig for denne træningsform. Mine heste har aldrig haft det bedre eller set så godt ud som de gør nu. Jeg glæder mig hver dag til at gå ud og træne dem og jeg føler aldrig mere den samme frustration, som jeg af og til kunne føle før i tiden.
Træningsmetoden Art2Ride er ikke ny, det er i bund og grund klassisk grunduddannelse af hesten. Klassisk grunduddannelse af hesten handler om at optimere hestens bevægelser, samt udvikle og styrke hesten så den også med en rytter på ryggen kan bevæge sig optimalt. Ligesom med træningsskalaen handler Art2Ride´s grunduddannelse om takt, løsgjorthed / afslappethed og kontakt / forbindelse. I denne del af uddannelsen lærer hesten at arbejde over ryggen. Eller det burde den gøre. Og det er her Art2Ride skiller sig ud fra mængden af undervisere og træningsmetoder. Selv om rigtig mange undervisere og beridere bruger træningsskalaen, så udvikler hestene sig alligevel ikke helt som de burde. del af uddannelsen lærer hesten at arbejde over ryggen. Eller det burde den gøre. Og det er her Art2Ride skiller sig ud fra mængden af undervisere og træningsmetoder. Selv om rigtig mange undervisere og beridere bruger træningsskalaen, så udvikler hestene sig alligevel ikke helt som de burde.
"Gør det en forskel?"
William Faerber og Karen Losbaugh fra USA er grundlæggerne af Art2Ride. Via undervisning, clinics og video materiale på internettet hjælper de hestefolk over hele verden. På denne måde forsøger de at viderbringe den viden de har omkring den klassiske grunduddannelse af hesten, i håbet om at flere heste med tiden vil få et længere og bedre liv.
Regitse på 20 år longeres. Læg mærke til at det ser ud som om hun “går op ad bakke” selvom hun strækker sig ned og frem.
Inden for Art2ride går man ikke på kompromis
4 | NoBackPain November 2018
Indenfor Art2Ride går man ikke på kompromis med hestens grunduddannelse. Det er denne del af træningen der tager lang tid og bagefter vil alt andet være meget nemmere. Hesten er ikke bygget til at vi rider på den, vi bliver derfor nødt til at forberede den på livet som ridehest. Hesten skal gøres stærk nok til at kunne klare vægten fra en rytter inden vi begynder at ride den. Og hesten skal lære hvordan den skal bruge sig selv når der sidder en rytter på ryggen af den. Alle heste, uanset race og disciplin, burde gennemgå en klassisk grunduddannelse. Hvis vi springer hestens grunduddannelse over, så risikerer vi ganske enkelt at hesten “går i stykker”. Inden dette sker, vil vi have træningsmæssige problemer og måske lidt for hyppige besøg fra dyrlægen.
Lucky Lady arbejdes for hånd
Hesten skal arbejde over ryggen Det vigtigste i hestens grunduddannelse er at hesten lærer at arbejde over ryggen. Indenfor Art2Ride lærer vi hesten dette fra jorden af via arbejde for hånd og longering uden vægten fra en rytter. Hesten skal arbejde afslappet, men aktivt frem. Den skal træde ind under tyngdepunktet samtidig med at den strækker hele sin overlinje. I starten er hesten nødt til at strække sig dybt, næsten til jorden, for at kunne svinge bagbenene frit ind under kroppen. Jo mere smidig hesten bliver, des dybere vil den kunne træde ind under sig selv og dermed begynde at tage mere vægt på bagparten.
3 | NoBackPain November 2018
Hestene i dag
Hestene i dag bevæger sig generelt bedre end de gjorde før i tiden. Tidligere fik hesten en bedre gang i takt med dens uddannelse. I dag er hestene født med en god gang. Det betyder at mange springer let hen over den første og vigtigste del af hestens uddannelse. I dag trænes hestene ikke særlig meget fra jorden, før man begynder at ride dem. Og hestene rides ofte fra start af i en holdning deres krop ikke er parat til. Konsekvensen af dette er at heste selv på højt niveau inden for alle discipliner går på forparten med ryggen hængende mellem hofter og manke. Rytteren sidder i en fordybning og det er fuldstændig modsat af hvordan det burde være. Desværre har vi nu vænnet os til at det er sådan det ser ud og derfor er der ikke mange der stiller spørgsmålstegn ved det. Og jeg kan egentlig godt forstå at man ikke tænker over det længere, for det er blevet nærmest umuligt at finde videoer eller billeder af heste der har lært og udviklet sig til at bære deres rytter på en hensigtsmæssig måde.
Clinic 2019 Art2Ride Clinic med William Faerber 10-12 Maj 2019 På en Art2Ride Clinic bliver der fokuseret på om hestens grunduddannelse er korrekt. Kun hvis grunduddannelsen er korrekt vil det være muligt at ride sin hest for lette hjælpere og uden tvang. Kurset vil give dig redskaber til hvordan du fremadrettet kan forbedre og vedligeholde din hest, således at du får en holdbar, stærk og arbejdsglad hest. Vil du vide mere om William Faerber og hvad man vil lære på en Art2Ride clinic så KLIK HER
6 | NoBackPain November 2018
Når hesten strækker sig dybt, samtidig med at den arbejder aktivt frem, så vil den også begynde at bruge sine mavemuskler. Dette vil på sigt få hesten til at se ud som om den bevæger sig med en løftet ryg. Og det er det vi skal frem til. Det er det vi skal bruge når vi begynder at ride hesten. Og det er det der er med til at løsgøre og udvikle hestens overlinje. Når hesten for hånd og i longe kan arbejde over ryggen, så overfører vi det til ridningen. Hesten har nu fået en lidt stærkere overlinje og den har forstået at bevæge sig på en måde som føles behageligt for den. Derfor er det ofte ganske enkelt at fortsætte arbejdet med en rytter på ryggen. I starten skal hesten når den rides strække sig dybt ned og frem efter kontakten på tøjlen og den skal arbejde aktivt frem. Ganske enkelt ligesom den har lært det fra jorden af. Hvis hesten ikke får lov til at strække sig, så vil den ikke kunne svinge bagbenene frit ind under kroppen. Den vil miste takten og sænke ryggen. Hesten skal have lov til at strække sig indtil den er stærk nok til at komme op i en højere holdning. Derfor, jo stærkere hesten bliver des højere holdning vil den kunne gå i samtidig med at den arbejder over ryggen.
Amaze strækker sig dybt. Læg mærke til hvor langt hun kan føre bagbenet ind under kroppen.
5 | NoBackPain November 2018
8 | NoBackPain November 2018
Hvis vi ikke lærer hesten at arbejde over ryggen, så vil den sænke ryggen når der sætter sig en rytter op og rytteren vil ikke have nogen mulighed for at undgå dette. Når hesten sænker ryggen, kommer torntappene tættere på hinanden. Dette er ubehageligt for hesten og hesten vil ikke længere have mulighed for at bevæge sig frit og løsgjort. Den vil være på forparten, miste takt og have svært ved at bøje sig. Arbejder hesten med en sænket ryg, så vil hestens naturlige “fjedersystem” være sat ud af drift. Ryggen kan ikke fjedre op og ned når den er sænket. Dette giver en kraftig belastning på hestens led, hvilket med tiden kan føre til at hesten bliver halt eller får ryg problemer. Hesten skal strække dybt Der hvor der er en åbenlys forskel på Art2Ride i forhold til andre træningsmetoder er at hestene inden for Art2Ride strækker sig næsten til jorden. Mange mener at heste i træning ikke skal strække sig dybere end til f.eks. bringe højde. Hvor det kommer fra ved jeg ikke. Men jeg forestiller mig at det er opstået fordi folk er bange for at have hesten gående på forparten. Her har vi den største misforståelse indenfor hestetræning. Hestens hoved og hals holdning har intet at gøre med om hesten er på forparten eller ej.
En hest der strækker sig til jorden kan sagtens se ud som om den arbejder op ad bakke, med et minimum af vægt på forparten. En hest der går grand prix, med nakken højt kan sagtens stadig bevæge sig på forparten. Hvilket i øvrigt er det man oftest ser, hvis man ser en grand prix. Man skal altid se på bagparten og ryggen. Hvis ryggen buer nedad bagved sadlen, så har hesten endnu ikke udviklet sin overlinje (hvilket den jo burde have hvis den går grand prix) eller den er trænet forkert. Nogle vil mene at vi inden for Art2Ride lader vores heste strække sig for dybt. Men tager man en ung utrænet hest ud i longe, så vil den oftest i løbet af ganske kort tid strække sig helt til jorden. Det samme vil en ældre, trænet hest uden muskler i overlinjen gøre, hvis vel at mærke den ikke har nogle låsninger eller skader, der gør det svært for den. For hesten er det ganske naturligt at bevæge sig sådan. Den er bygget til at gå rundt i timevis på denne måde og søge føde. Mine heste har i hvert fald ikke været klar over at de kun burde strække sig til et vist punkt. De har alle, som unge heste, strakt sig helt til jorden de første gange jeg havde dem i longe. Og det var længe før jeg kendte til Art2Ride. Grunden til at nogen ikke ser dette er, at rigtig mange heste longeres med stramme indspændinger eller andre gadgets som forhindrer hesten i at strække sig. Indenfor Art2Ride bruger vi også i perioder indspændingstøjlerne, men de gøres så lange at hesten stadig har mulighed for at strække sig helt til jorden. Man bruger dem altså ikke for at fiksere hesten i en bestemt holdning, Man bruger dem for at lære hesten at søge kontakten på tøjlen.
Regitse i 2017 som 19 årig. Selvom hun strækker sig dybt, ser det ud som om hun “går op ad bakke”. Hun mangler dog på dette tidspunkt stadig muskler i overlinjen.
Hvis hesten går med sænket ryg
Amaze i 2012 som 3,5 årig en af de første gange hun longeres, længe før jeg har hørt om Art2Ride.
7 | NoBackPain November 2018
Lucky Lady i 2015 som 4 årig. Det første år hun trænes, før jeg kender til Art2Ride.
11 | NoBackPain November 2018
Hesten skal have tid til at udvikle sig Hesten skal have tid til at udvikle sig fysisk og psykisk, vi kan ganske enkelt ikke være andet bekendt. Hesten er en pleaser, den vil altid forsøge at gøre det vi beder den om og får vi problemer så er det fordi vi beder den om noget der er fysisk umuligt for den. Folk tror at de med schenklerne kan få hesten til at løfte ryggen og at man med tøjlerne kan løfte hestens hoved for at få den til at tage vægt på bagparten. Det kan man ikke!! Begge dele kræver at hesten gennem længere tids træning har fået styrke nok til at kunne gøre dette. Får hesten ikke tiden til denne udvikling så vil den være på forparten hele sit liv. Uanset hvor højt den ellers går med nakken. Har man en hest der har svært ved at bøje sig til en eller begge sider, så hjælper det ikke noget at prøve at bøje den med tøjlerne for at løsgøre den. Hvis man har en hest der har svært ved at bøje sig - så har man en hest der ikke arbejder over ryggen!! Når hesten træder indvendige bagben ind under tyngdepunktet, så vil hesten bøje sig hele vejen igennem kroppen uden at man bruger tøjlerne. Der er ingen genveje Der er ingen genveje når vi taler om træning af hesten. Det kræver tid og tålmodighed. Det tager ca. 2 år at opbygge en stærk overlinje på hesten. Dermed ikke sagt at man ikke kan ride sin hest i 2 år. En god tommelfingerregel er, at når hesten i longen ligner noget man har lyst til at ride, så kan man begynde at ride den. Dette gælder unge heste men også ældre heste som ikke fra start af har fået en korrekt uddannelse.
12 | NoBackPain November 2018
Noller er meget fremadgående, hvilket ofte fører til en spændt hest. Det kan være temmelig svært at få noget overlinje på disse typer heste.
I starten vil man som tidligere nævnt være nødt til at lade hesten strække sig når man rider den for at den kan bevare takt og sving. Man prøver så hen ad vejen at bringe den op i en højere holdning, men mister man takten, lader man straks hesten strække sig igen. Stille og roligt vil hesten kunne klare at gå i en højere holdning længere tid ad gangen. Hesten vil på denne måde udvikle en stærk overlinje og den vil begynde at tage mere vægt på bagparten. Jo mere styrke den får des mere vil den kunne lukke sammen i de tre led - hofte, knæ og has. Ryggen løfter sig og hesten giver indtryk af at gå op ad bakke. Og nu har vi en hest der er stærk nok til at gå i samling. Dette kræver mange års træning. Samling er altså ikke noget man kan opnå ved hjælp af tøjlerne. Hesten skal have styrken til at kunne gøre det. Det er nemt Når man først har forstået at hestens udvikling tager tid og at man ikke kan presse hesten til noget man ikke har forberedt den ordentligt på, så fjerner det al frustration i træningen. Man glædes over bitte små daglige forbedringer og man oplever sjældent stor tilbagegang i træningen. Hestene bliver glade og samarbejdsvillige, da de aldrig bliver presset til noget de ikke kan klare. Som rytter får man et simpelt system at arbejde ud fra, hvor man kan se den røde tråd igennem hele uddannelsesforløbet. Selv føler jeg at jeg har fundet de manglende brikker i puslespillet. Jeg har fået undervisning i dressur, springning og akademisk dressur, men det er først nu at jeg har fået den fulde forståelse for hvad det er der skal til.
Lucky Lady er 180 cm. og har en temmelig lang ryg. Normalt er disse heste ret svære at bygge overlinje på. Men prøv at læg mærke til at hendes ryg ikke er sænket.
Af: Linda Thilqvist Foto: Palle Thilqvist
13 | NoBackPain November 2018
Art2Ride træner Jeg er Art2Ride træner i Danmark og hjælper på denne måde andre til at gøre det samme med deres egne heste. Jeg ved at de med tiden vil stå med de samme sadelproblemer, som jeg selv har haft. Derfor er det en lettelse for mig at kunne anbefale en sadel jeg ved virker. Og ikke mindst en sadel tilpasser som jeg selv stoler 200 procent på – Kriemhild Morgenroth.
Peter Horobin European Brand Ambassadør Jeg er blevet spurgt om jeg vil være PHS ambassadør og det vil jeg hjertens gerne. Det er en stor ære for mig. Kvaliteten på disse sadler er fantastisk og Stride Free bommen er helt unik og der gives en livsvarig garanti på den. Jeg har længe været, og vil altid være stor fortaler for disse sadler, fordi jeg har oplevet den effekt de har haft på vores egne heste. Hvis du vil vide mere om Peter Horobin sadler eller hvis du har nogle spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte mig.
www.nobackpain.dk
Alle kan træne deres heste på denne måde. Og alle heste ville have gavn af denne træningsmetode. Jeg håber at denne artikel har givet et lille indblik i hvad Art2Ride handler om. Jeg vil i de kommende artikler uddybe det jeg har skrevet om i denne artikel. I næste artikel vil jeg fortælle mere præcist hvordan vi inden for Art2Ride arbejder vores heste for hånd, hvad man skal se efter og hvordan man korrigerer eventuelle problemer.
Følg Art2Ride Danmark på Facebook
Text