oproep FMS voor preventieve maatregelen omgeving
nieuwsbrief:
bij uitstel reguliere zorg in komende maanden
NIEUWBRIEF VOOR ZORGPROFESSIONALS Inmiddels weten we dat we voor langere tijd moeten leven in aanwezigheid van het coronavirus. Laten we leren van lessen uit de eerste golf. De prijs van het uitstel van honderdduizenden ziekenhuisbehandelingen is hoog. De verhalen vanaf de wachtlijst over pijn, onzekerheid en soms blijvende schade zijn schrijnend. Livit zet zich in om via e-health en online consults de schade te beperken. In deze nieuwsbrief meer over hoe we dat samen hopen te bereiken.
Welke zorg wordt afgeschaald? Het is belangrijk om de acute zorg en de kritieke planbare zorg te kunnen blijven leveren aan alle patiënten in Nederland die dat nodig hebben. De tweede golf is sneller, eerder en anders dan verwacht, en leidt ondanks alle genomen maatregelen tot een te hoog aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. De kwaliteit van de zorg voor COVID-19- patiënten én reguliere patiënten kan niet meer worden gewaarborgd. Daarbij komt dat ziekenhuizen kampen met ziek of overbelast personeel, personeel dat besmet is met COVID-19 of preventief thuis zit. De huidige situatie vraagt om scherpe keuzes op basis van urgentie. Hoe ziet de prioritering van de reguliere zorg eruit en wie bepaalt dat? De FMS heeft een raamwerk gemaakt voor kritieke planbare zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade en/of het verlies van levensjaren zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast wordt uiteraard ook de acute zorg (binnen 24 uur) en semi acute zorg (binnen 7 dagen) geleverd. In het raamwerk staan aanbevelingen per urgentieklasse van zorg en per crisisfase voor afwegingen over afschaling van zorg heeft. De planbare zorg die als eerste wordt afgeschaald is bijvoorbeeld het uitvoeren van knie- en heupoperaties (categorie 4/5). Uitstel leidt niet direct tot gezondheidsschade bij de patiënten, maar vervelend is het wel. Patiënten kampen immers met pijn, kunnen de deur niet uit, verliezen hun sociale contacten. Advies FMS voor uitstel van zorg Indien de zorg voorlopig moet worden uitgesteld, dan moet de patiënt goed worden geïnformeerd over wat dit betekent voor de planning van het zorgcontact en over hoe te handelen in het geval van alarmsymptomen. Voor patiënten is het van groot belang dat hen perspectief geboden wordt. Verder kan aanvullende informatie worden aangeboden, bijvoorbeeld welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden, welke risico’s er zijn, wat de patiënt zelf kan doen en welke situaties hij/zij moet vermijden. (Bron: Federatie Medisch Specialisten)
impact van afschaling is groot voor orthopedie
Livit nieuwsbrief voor zorgprofessionals EDITIE 9 /2020
Bron: NZA; Analyse van de gevolgen van de coronacrisis voor verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg - 2 december 2020
Federatie Medisch Specialisten adviseert: preventieve maatregelen bij uitstel reguliere zorg – Livit biedt helpende hand! Bijna de helft van reguliere operaties en behandelingen in ziekenhuizen wordt uitgesteld. Door de coronapandemie is in ziekenhuizen al 35 tot 50 procent van de reguliere zorg afgeschaald. In oktober hadden de ziekenhuizen nog de ambitie om minstens 80 procent van die zorg in de lucht te houden, maar dat is niet gelukt. Uitzicht op herstel laat op zich wachten en wij zorgprofessionals zullen creatief moeten zijn om de gezondheidsschade zoveel mogelijk te beperken en de pijn te verlichten.
ORTHOPEDIE
onderzoek Patiëntenfederatie: 3/4 van patiënten heeft geen informatie gekregen van ziekenhuis over gevolgen of preventie Veel mensen krijgen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus te maken met afgezegde afspraken bij ziekenhuis, specialist of huisarts. Patiëntenfederatie Nederland hield samen met Nieuwsuur een enquête onder patiënten naar het afzeggen van afspraken en de gevolgen daarvan.
E-Health: onmisbaar onderdeel van ons zorgproces, NU in de CORONACRISIS EEN STEUNPILAAR om zorg te continueren Livit trekt graag de kar als het gaat om de toepassing van e-health om de service voor onze klanten makkelijker en efficiënter te maken. In onze whitepaper informeren we hoe e-health binnen Livit in de praktijk wordt gebracht: het aanvragen van herhaalrecepten via internet, online een afspraak maken, vragen stellen over bestaande klachten aan de zorgverlener via internet en thuis gezondheidsmetingen verrichten om deze via internet aan de zorgverlener door te geven.
zorgprofessionals.livit.nl
Ruim 7.000 mensen vulden de vragenlijst in. Zij hebben over het algemeen begrip voor het afzeggen van afspraken. Maar ze maken zich wel zorgen over mogelijke nadelige gevolgen van het uitstel van een behandeling of operatie. Ook zegt 73 procent van de mensen bij wie een afspraak is afgezegd dat het ziekenhuis geen informatie heeft gegeven over mogelijke gevolgen. De Patiëntenfederatie roept ziekenhuizen en artsen op om patiënten volledig in te lichten over de mogelijke gevolgen van het afzeggen van afspraken. En om helder aan te geven wanneer de patiënt aan de bel moet trekken als zijn toestand verslechtert. Laten we leren van lessen uit de eerste golf. De prijs van het uitstel van honderdduizenden ziekenhuisbehandelingen is hoog. De verhalen vanaf de wachtlijst over pijn, onzekerheid en soms blijvende schade zijn schrijnend. Klik hier voor een link naar het onderzoek.
50% van herhaalrecepten online bij de huisarts, Livit is de eerste voor orthopedische hulpmiddelen Bijna de helft van de volwassenen geeft aan dat het mogelijk is om bij de huisarts via internet een herhaalrecept aan te vragen. Van de mensen die aangeven dat zij online een herhaalrecept kunnen vragen bij hun huisarts, zegt 45 procent dit wel eens te doen. De 55- tot 75-jarigen doen dit vaker dan jongere leeftijdsgroepen. Livit is aangemoedigd door deze trend van online verstrekking van herhaalrecepten en heeft met verzekeraars afspraken gemaakt. Want herhaalrecepten voor orthopedische hulpmiddelen zijn contractueel met de zorgverzekeraars sterk gereguleerd. Binnen deze afspraken is het mogelijk gemaakt om voor gestandaardiseerde hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld confectieorthesen en therapeutisch elastische kousen de herhaal voorziening online aan te vragen na het invullen van een (beperkte) vragenlijst. Een mooi voorbeeld waarbij efficiëntie en klantenservice hand in hand gaan.
Waarom Blessurewijzer.nl? Binnen de verzekerde zorg worden steeds meer confectie orthesen uitgesloten van vergoeding. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet een orthese voor een chronische aandoening zijn en/of permanent worden gebruikt. Door de steeds langer wordende gebruikstermijnen moeten klanten hun orthese ook steeds langer dragen, terwijl ook tussentijdse declaratie van reparaties of levering van een reservevoorziening steeds verder wordt uitgesloten. "Onze adviseurs moeten steeds vaker 'nee' verkopen terwijl dit ingaat tegen de wens om service te bieden." Veel orthesen komen te vallen onder de ziekenhuis- verplaatste zorg (DOT) en daarmee voor rekening van het ziekenhuis. Ziekenhuizen moeten uit oogpunt van kostenbeheersing echter steeds meer letten op hun uitgaven, maar willen hun patiënten wel voorzien van het juiste advies en dito service. Hiermee ontstaat voor zowel Livit als voor onze ziekenhuisrelaties de behoefte aan een eenvoudige tool voor particuliere aanschaf van een orthese met behoud van service, ook als de vergoeding niet onder de verzekerde of DOT zorg valt. Wat maakt Blessurewijzer.nl uniek? Het assortiment is gelijk aan het betrouwbare en bekende Livit assortiment, aangevuld met een assortiment aan kwalitatieve voorzieningen voor bijvoorbeeld sport en onderhoudsartikelen. Het assortiment is samengesteld op basis van jarenlange ervaring van Livit op het gebied van kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en een goede prijs/kwaliteit verhouding. De koper kan dus rekenen op een bewezen en betrouwbaar assortiment. Afspraak met adviseur. Daarnaast bieden wij onze klanten de mogelijkheid van persoonlijk advies, middels een webshopconsult voor €25,- . Een digitale voucher geeft bij verzilvering bij een van de Livit vestigingen in de buurt recht op een adviesconsult van 20 minuten. Het feit dat wij 75 ervaren pro- en orthese-adviseurs op ruim 500 aanmeetlocaties beschikbaar hebben, kan geen enkele andere webshop bieden.
ONLINE ZORG: UNIEKE WEBWINKEL VOOR ORTHESEN 1 BETROUWBAAR LOKET VOOR COMPLEET AANBOD Met www.blessurewijzer.nl willen wij onze klanten, paramedici en ziekenhuizen één betrouwbaar loket bieden voor een compleet aanbod aan niet-verzekerde zorg, niet vergoede ziekenhuis-verplaatste zorg (DOT: uit het eigen ziekenhuisbudget) en particuliere zorg met betrekking tot confectie orthesen. De combinatie van het kwalitatieve assortiment van Livit en de mogelijkheid tot persoonlijk advies maakt Blessurewijzer.nl tot een uniek one-stop-shop concept in de online verkoop van orthesen en braces.
waarom Blessurewijzer.nl?
Met één webshop voor zowel particulieren als paramedici en ziekenhuizen ontstaat een breed serviceplatform: Livit klanten krijgen dezelfde kwaliteits- voorzieningen die ze van Livit gewend zijn, maar dan tegen lagere kosten dan bij vrije verkoop in de vestiging. Paramedici kunnen extra service bieden aan hun patiënten d.m.v. braceverkoop ter ondersteuning van de therapeutische behandeling. Ziekenhuizen krijgen een laagdrempelige en makkelijke manier om hun patiënten een hulpmiddel te bieden dat niet onder verzekerde zorg of DOT valt. Kortom, Livit ontzorgt!
klik op deze knop om direct naar de winkel te gaan
BLESSUREWIJZER.NL
ONLINE ADVIES VOOR KLANTEN OP ZOEK NAAR JUISTE BRACE IN AFWACHTING VAN BEHANDELING
Leven met een beperking Wie gezond is staat er misschien niet zo snel bij stil, maar voor mensen met een beperking kunnen deze verrichtingen een dagelijks terugkerende strubbeling zijn. De impact die een beperking kan hebben is soms heel groot. Mensen raken in een isolement omdat ze niet (meer) in staat zijn om goed voor zichzelf te zorgen, laat staan hun levenskwaliteit te verhogen. Hoe is uw algemeen dagelijks functioneren veranderd sinds het gebruik van uw knieorthese? 73% van de respondenten geeft aan dat het functioneren is verbeterd sinds het gebruik van de knieorthese. 39% geeft zelfs aan dat het functioneren veel tot erg veel is verbeterd. Hoe zijn uw pijnklachten veranderd sinds het gebruik van uw knieorthese? 64% van de respondenten geeft aan dat pijnklachten zijn verminderd sinds het gebruik van de knieorthese. 30% geeft zelfs aan dat de pijnklachten veel tot erg veel zijn verminderd door het gebruik van een knieorthese. 9% geeft aan dat de klachten zijn verslechterd.
Onderzoek: inzet knieorthese is bewezen effectief om te winnen aan (ADL) functionaliteit In 2018 is Livit gestart met een onderzoek naar de effectiviteit van knieorthesen. Aan 368 klanten werden vragen gesteld over de effectiviteit gemeten in gewonnen ADL (algemene dagelijkse levens- verrichtingen) met de knieorthese.
Algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zijn de handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten. Het begrip wordt vooral in de zorg gebruikt om te bepalen in hoeverre iemand zelfredzaam is. Door de ADL te verhogen met een orthopedisch hulpmiddel draagt dit direct bij aan het verhogen van de zelfredzaamheid van onze klanten.
Effectiviteit van kniebrace bewezen – sterke toename van mobiliteit onder onze klanten
Consult - Deskundig advies bij Livit Orthopedie Het juist instellen / afstellen en aantrekken van je brace / bandage is essentieel voor de werking en het draagcomfort daarvan. Wij bieden je daarom de mogelijkheid om een orthopedisch consult bij je product te bestellen. Let op: consult alleen mogelijk i.c.m. een product dat je op Blessurewijzer.nl hebt aangeschaft.
HEEFT U VRAGEN OF WILT U MEER INFORMATIE? Neem contact op met ons via zorgprofessionals@livit.nl of met uw Orthopedisch Adviseur of Regiomanager. Op www.zorgprofessionals.livit.nl vindt u de laatste edities van de Livit Nieuwsbrief voor Zorgprofessionals.
Wat houdt een consult in? Een consult is een persoonlijke sessie van twintig minuten met een orthopedisch adviseur. Een consult wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bestel via blessurewijzer.nl je consult en ontvang per email de digitale consult-voucher. Met deze voucher kun je op een van de Livit spreekuurlocaties een afspraak maken met een van de Livit orthopedisch adviseurs. De adviseur kan je brace of bandage instellen/afstellen en je verder adviseren over het gebruik ervan. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met de Livit klantenservice op088-2452000.
Figuur: mate van mobiliteit ingedeeld per mobiliteitsklasse met en zonder kniebrace