4
2
1
Volg ons ook op:
3
Handige tips voor het onderhoud van de liner, prothese en stomp.
Onderhoud liner
Het dagelijks schoonmaken van de liner in 4 stappen: Wanneer u de liner 's avonds uittrekt, was de binnenkant van de liner met lauw water en milde (hand)zeep.De zeep op een schone doek of spons doen. Spoel de liner vervolgens goed af met lauw water. Maak hem droog met een schone doek en draai de liner terug, zodat de buitenstof en logo weer aan de buitenkant zichtbaar zijn. Laat hem in de nacht drogen op de standaard of liggend op een rekje. Nooit bij een verwarming of in de zon. Het WEKELIJKs schoonmaken van de liner in 4 stappen: Eenmaal per week desinfecteert u de liner met alcohol. Maak de binnenkant schoon met alcohol op een schone doek. Spoel de liner af met lauw water, zodat alle alcohol eraf is. Draai de liner terug, zodat de buitenstof en logo weer aan de buitenkant zichtbaar zijn en laat hem in de nacht drogen op de standaard of liggend op een rekje. Nooit bij een verwarming of in de zon.
Prothesen
'Tips voor het onderhouden van uw prothese en stomp leest u verderop in deze folder.'
livit.nl
Tips voor het onderhouden van uw prothese 1. Droog de koker dagelijks Maak de koker dagelijks schoon met een vochtige doek. Laat de koker goed drogen voordat u de prothese aantrekt. Is uw koker bekleed, bijvoorbeeld met leer, gebruik dan geen alcohol, water of zeep. Gebruikt u een liner met een pinsysteem, dan raden wij u aan de adapter van het pinsysteem (in de koker) eenmaal per week goed uit te zuigen met de stofzuiger. 2. Draag elke dag een schone stompkous Gebruikt u een stompkous, zorg dan dat u elke dag met een schone start. Was de stompkousen met de hand in een lauw sopje en neem de bijgeleverde wasvoorschriften in acht. 3. Geen (langdurig) direct zonlicht Stel de liner en koker nooit langdurig bloot aan hitte van verwarming of zonlicht. 4. Haal de prothese niet zelf uit elkaar Haal uw prothese nooit zelf uit elkaar. De onderdelen zijn door een deskundige op een speciale manier aan elkaar bevestigd. Is er iets met uw prothese aan de hand, neem dan contact op met uw Livit adviseur. 5. Kracht op de prothese Uw prothese is zo gemaakt dat deze bestand is tegen krachten die gelijk zijn aan normale menselijke ledematen. Teveel kracht kan schade veroorzaken aan uw prothese. Heeft u een beroep of beoefent u een sport waar veel krachten aan te pas komen, meldt dit dan gelijk bij het aanmeten aan uw adviseur.
Tips voor het verzorgen van uw stomp 1. Was uw stomp elke dag Dat kan zonder zeep, of met een milde zeep. Gebruik veel water zodat er geen zeepresten achterblijven. Ook de huid rondom de stomp moet goed schoon en droog blijven om infecties te voorkomen. Bij warm weer is het verstandig om uw stomp vaker te wassen. 2. Geen bodymilk of andere huidproducten Het is beter om geen bodymilk of andere huidproducten te gebruiken op uw stomp voordat u de stompkoker of liner aantrekt. Dat kan irritatie veroorzaken. Als u uw prothese niet draagt, bijvoorbeeld ’s nachts, kunt u de stomp wel insmeren. Let op dat u de stomp dan eerst opnieuw wast, voordat u uw prothese weer aantrekt. 3. Druk behouden op uw stomp is belangrijk Als u uw prothese niet draagt, adviseren wij u de stomp in te zwachtelen of te omhullen met een elastische kous. Dit zorgt ervoor dat uw stomp in vorm blijft, wat weer van belang is voor het draagcomfort van de prothese. 4. Controleer uw stomp elke dag op drukplekken Een drukplek herkent u aan rode plekken op de huid. Vooral als u voor het eerst een prothese draagt moet u hier goed op letten. Vindt u een rode plek die niet binnen enkele dagen verdwijnt, of heeft u een wondje? Neem dan meteen contact op met uw orthopedisch adviseur.
Contact Bel voor een afspraak met onze klantenservice op 088 - 245 2000 of kijk op livit.nl voor de dichtstbijzijnde locatie. Wij staan u graag persoonlijk te woord!