over grote vooruitgang in realisatie van onze MVO doelstellingen
nieuwsbrief voor zorgprofessionals
ONZE VISIE Livit wil op een bewuste en verantwoorde wijze zakendoen. Dit uit zich in verantwoord en controleerbaar bestuur, maar ook in samenwerking met leveranciers die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. We zetten ons in om onze producten op een energie-efficiënte wijze aan te meten, met minimale belasting voor onze klanten. Vanuit datzelfde uitgangspunt richten wij ook onze productieprocessen en werkwijzen in. Onze medewerkers maken vervolgens mogelijk dat onze klanten een hoge tevredenheid over en vertrouwen in Livit hebben. Dat stimuleren wij door te focussen op goed werkgeverschap. Hoe doen wij dat? Van visie naar concrete doelen We richten ons binnen ons MVO gedachtegoed op drie pijlers 1. Inkoop & samenwerking Wij werken uitsluitend met leveranciers en partners die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan en werken met grondstoffen, procedures en arbeidsomstandigheden die mens en milieu zo min mogelijk belasten. 2. Productie & proces Wij investeren continu in het digitaliseren en optimaliseren van onze (productie)processen. We zetten in op kwaliteit en gaan voor in één keer goed produceren. Onze focus ligt op een ideaal logistiek proces binnen de hele organisatie. Hierdoor verminderen wij het gebruik van grondstoffen, beperken wij ons afval en minimaliseren we het aantal af te leggen kilometers en daarmee brandstof verbruik en CO2 uitstoot. 3. Mens & maatschappij Wij werken vanuit een verantwoord en controleerbaar bestuur en streven ernaar onze personeelssamenstelling een representatieve afspiegeling van de samenleving te laten zijn. Hierbij creëren wij kansen voor groepen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Daarnaast investeren we veel in de ontwikkeling van en de samenwerking tussen onze mensen en stimuleren we ieders vitaliteit. Ook zetten wij onze kennis, expertise en hulpmiddelen in om vanuit ons maatschappelijk partnerschap met het Liliane Fonds kinderen met een beperking in ontwikkelingslanden te helpen weer mee te doen aan het leven. 4. CO2 Neutraal Wij willen CO2-neutraal ondernemen. We zijn ons bewust van onze vervuiling en hebben een plan om dit te verminderen. Het doel van CO2-neutraal worden is om geen CO2-uitstoot te hebben of de uitstoot volledig te compenseren. Dit doel willen wij realiseren door gebruik van groene energie, of de uitstoot te compenseren en in circulariteit te investeren. VERANTWOORDING Met het opstellen van een Zelfverklaring willen we laten zien hoe Livit haar MVO beleid met behulp van ISO 26000 heeft geïmplementeerd. Deze verklaring is geplaatst op het publicatieplatform van NEN. Op dit platform staan de Zelfverklaringen van diverse organisaties gepubliceerd. Lees de voortgang van onze MVO doelen in de MVO whitepaper .
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Grote vooruitgang in realisatie van onze MVO doelstellingen en activiteiten Continu ontwikkelen doen wij met minimale impact op het milieu, verantwoord bestuur, goed werkgeverschap en maximale zorg voor onze klanten. Vanuit onze visie en manier van werken onderschrijven wij de uitgangspunten van het MVO Nederland Manifest ‘be the change’ en hanteren we ISO 26000 om ons MVO programma te vormen en de voortgang te monitoren en rapporteren.
NIEUWSBRIEF VOOR ZORGPROFESSIONALS Deze editie staat in het teken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op welke manieren kun je in de orthopedische hulpmiddelenbranche je impact op people, planet en profit reduceren? Wij vertellen u wat maatschappelijk verantwoord ondernemerschap voor Livit betekent en hoe wij daar invulling aan geven. Wij wensen u veel inspiratie.
Livit nieuwsbrief voor zorgprofessionals EDITIE 6 /2021
Figuur 1: samenvatting van resultaten zelfassessment NEN 26.000 op de 7 hoofd thema's
WAAROM FOCUS OP GEBRUIK VAN LEER? Bij het maken van orthopedische schoenen spelen veel duurzaamheidsissues. Zo is er in bepaalde leer producerende landen sprake van kinderarbeid. Ook zijn de arbeidsomstandigheden niet altijd optimaal en vindt er tijdens het productieproces vaak milieuvervuiling plaats, bijvoorbeeld door een slechte verwerking van chemische stoffen. WIJ HEBBEN EEN ROL OM ONZE KLANTEN TE INFORMEREN Ongeveer 30% van de mensen ziet zichzelf als duurzame consument en meer dan de helft van de consumenten denkt dat milieuproblemen en slechte arbeidsomstandigheden vaak voorkomen bij de productie van kleding die in Nederland te koop is. Consumenten zijn zich echter vaak niet bewust van de duurzaamheidsrisico' s van leer. (bron: DuurzaamheidKompas). In een wereldwijd onderzoek gaf 90% van de mensen aan bereid te zijn bedrijven te boycotten die hun verantwoordelijkheden niet serieus nemen (bron: Global CSR Study). Voor 90% van de Nederlandse consumenten is duurzaamheid momenteel echter geen overweging bij de aankoop van nieuwe kleding, maar volgens 51% is dat omdat ze hier onvoldoende informatie over hebben (bron: DuurzaamheidKompas). Wij vinden het belangrijk om onze klanten te informeren over de herkomst van het leer van hun maatschoenen en doen dit sinds 2017 zowel persoonlijk, op schrift als digitaal. Inmiddels zijn 40.000 klanten geïnformeerd, waarmee wij hopen bij te dragen aan de algemene kennis over de duurzaamheidsrisico’s van leerverwerking en de herkomst van het leer dat Livit gebruikt. Onderzoek Ernst & Young naar arbeidsomstandigheden en mileuproblematiek De duurzaamheidsrisico's worden bevestigd door onderzoek van Ernst & Young naar de arbeids- omstandigheden en milieuproblematiek bij de wereld- wijde productie van leer. Ook heeft de MVO Risico Checker de landen van herkomst van leer geanalyseerd en de risico’s in de keten in kaart gebracht. (http://www.mvorisicochecker.nl). <lees meer>
RESULTATEN VAN DE NEN "SELF ASSESSMENT" 2021
whitepaper
klik op deze knop om direct te straten met de virtuele tour
INKOOP EN SAMENWERKING; GEBRUIK VAN MINDER MILIEU- BELASTENDE GRONDSTOFFEN Ingegeven door de keuze om bewuster met onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om te gaan, hebben wij in 2016 afspraken gemaakt met onze leveranciers over het gebruik van minder milieubelastende grondstoffen, in het bijzonder in relatie tot de productie van leer. De afname van producten uit landen waar de arbeidsomstandigheden erbarmelijk zijn hebben we in 2017 gestopt.
samenwerking met Liliane Fonds: Over lef en leermeesters Hemelsbreed legden Isaac Rukundo en Jean-Pierre Hakizimana uit Rwanda ruim 6.500 kilometer af. Toen stonden ze in Dordrecht. Niet voor bezoek aan het beroemde Onderwijsmuseum, maar wel voor een opleiding. Hun leermeesters? Een team van collega's onder leiding van Cornelis Visser (orthopedisch adviseur) en Wouter de Vos (regiomanager). Een van de resultaten van onze samenwerking met het Liliane Fonds.
Livit en het Liliane Fonds gaan ervoor zorgen dat duizenden kinderen en volwassenen in Rwanda een kwalitatief goede prothese krijgen, zodat ook zij mee kunnen doen met het leven. Net als ieder ander.
Actie voor Rwanda.
Kom in
klik op deze knop om direct naar www.zorgprofessionals.livit.nl te gaan
CROWDFUNDING VOOR VRIJ BEWEGEN IN RWANDA
Onze samenwerking staat in het teken van het bieden van orthopedische hulp aan de bevolking van Rwanda. Geen overbodige luxe: zo’n 500.000 Rwandezen – oftewel een op de twintig inwoners – heeft een ernstige beperking in mobiliteit. Vaak is er sprake van letsel dat in de burgeroorlog is opgelopen. In orthopedische termen: de Hutu’s en Tutsi’s hebben elkaar jarenlang de voet dwars gezet. Of erger, want machetes waren dichtbij. Onverslijtbaar Op uitnodiging van het Liliane Fonds bracht een delegatie van Livit in de lente van 2019 een bezoek aan orthopedische werkplaatsen in Rwanda en keerde met een lange wensenlijst terug. De Rwandezen snakken naar betere materialen en gereviseerde machines, maar vooral naar nieuwe kennis en technieken. Zo is het lamineren van prothesekokers nog vrij onbekend in Rwanda. De kunststof die ze nu gebruiken is minder nauwkeurig aan te meten, levert drukplekken en wondjes op en slijt sneller. Wat nooit meer slijt? De opgedane kennis van Isaac Rukundo en Jean-Pierre Hakizimana. Begin 2020 reisden de twee orthopedische instrumentenmakers naar Nederland. Beiden zijn verbonden aan het Rwandese centrum HVP Gatagara, waar achthonderd kinderen met een handicap onderwijs en zorg krijgen. Bij onze productiecollega's in Dordrecht volgden Isaac en Jean-Pierre een interne opleiding van drie weken bij Livit. Zo kregen ze de laminatietechniek onder de knie. En ze lunchten elke dag met Nederlandse collega’s, sliepen op een hotelschip op de Merwede en leerden bowlen en ijs eten. Dit smaakt naar meer Eén programma-onderdeel ligt nog in het verschiet: we gaan kennis overdragen aan beroepsgenoten in Rwanda, in samenspel met de universiteit van Kigali. Vanwege de coronacrisis gebeurt dat voorlopig online. Reizen kan even niet. Maar Isaac en Jean-Pierre passen hun opgedane kennis al dagelijks toe in de praktijk. En sinds het bezoek vorig jaar februari (net voor de coronacrisis) zijn inmiddels 25 klanten met de nieuwe techniek op de been geholpen!
4 november 2021 / 12:00 / Livit webinar 'Compressietherapie' 10 november 2021 / 16:30 / Livit webinar 'Orthopedische schoenen binnen de GRZ 16 november 2021 / 12:00 / Livit webinar 'Prothesezorg binnen de GRZ'
HEEFT U VRAGEN OF WILT U MEER INFORMATIE? Neem contact op met ons via zorgprofessionals@livit.nl of met uw Orthopedisch Adviseur of Regiomanager. Op www.zorgprofessionals.livit.nl vindt u de laatste edities van de Livit Nieuwsbrief voor Zorgprofessionals.
webinar: Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan een van onze interessante webinars.
reductie afval: NIEUWE GENERATIE (3D) STEUNZOLEN REDUCEERT AFVAL MET 80% Wij investeren continu in digitalisering en optimalisering van onze (productie)processen en verminderen zo het gebruik van grondstoffen en reduceren ons afval. De nieuwe generatie 3D geprinte steunzolen heeft zowel functionele als duurzaamheidsvoordelen en reduceert het productieafval aanzienlijk. Zo draagt dit product bij aan het invullen van het Livit MVO gedachtegoed. Bovendien sluit deze nieuwe generatie steunzool maximaal aan op de persoonlijke situatie van de drager en maakt de digitale maatname middels een dynamische voetdrukmeting en het 3D printproces 100% reproduceerbaar maatwerk mogelijk.
Waarom minder afval? Bij het 3D printen ontstaat er geen restproduct zoals bij het gangbare freesproces wel het geval is en dat maakt deze productietechniek zeer milieuvriendelijk en schoon. De grondstof (nylon) die gebruikt wordt voor het printen van steunzolen bestaat uit Polyamide 12 (PA 12). Dit materiaal is gecertificeerd voor klasse 1 (huidcontact) t/m 6 (implantaten). De zolen kunnen dus volledig veilig en langdurig op de huid worden gedragen. Minder restmateriaal De techniek die wordt gebruikt voor het 3D printen van steunzolen heet Selective Laser Sintering (SLS). Daarbij wordt poeder in een bak verwarmd en samengesmolten tot een 3D object. Deze manier van produceren is zeer milieuvriendelijk, omdat het materiaal dat niet wordt gesmolten weer kan worden gebruikt bij het printen van het volgende object. Tijdens het gangbare productieproces, het frezen van steunzolen uit blokken van etyleen-vinylacetaat (EVA), ontstaat er een zeer grote hoeveelheid restmateriaal van tot maar liefst 80%! EVA is in feite poly-ethyleen (PE) met een bepaald percentage vinylacetaat (VA). De percentages verschillen afhankelijk van de functionaliteit en daarmee de vereiste mechanische eigenschappen. Het aandeel VA varieert van 10 tot 40 procent, en het aandeel PE daarmee van 60 tot 90 procent. Tot op heden is er nog geen toepassing gevonden om dit restmateriaal te hergebruiken als bijv isolatiemateriaal, dus wordt het gewoon weggegooid*. Daarbij is EVA van de freeszolen mileubelastender dan de Polymide 12 van de 3D geprinte zolen. <lees meer> 'Bij het huidige productieproces, het frezen van steunzolen, wordt zeer inefficiënt gebruikgemaakt van het beschikbare materiaal' *bron: rapport over verwerking van restmateriaal ontstaan bij de productie van individuele steunzolen – TU Twente) 'We zijn trots op de vooruitgang en realisatie van onze MVO doelstellingen en zullen daar de komende jaren hard aan blijven werken!' - Jan Willem van der Windt (Directeur Livit)
Noordoost Joop Pronk jpronk@livit.nl Amsterdam Judith Witte jwitte@livit.nl Rijnmond Wouter de Vos wvos@livit.nl * Relaties van Livit ontvangen de nieuwsbrief automatisch. Zuidwest Bas van den Brand bbrand@livit.nl Zuid Dirk de Visser dvisser@livit.nl Noordwest Marco Toor mtoor@livit.nl
direct inschrijven