Jag startade min blogg Blomfantast för att samla mitt växtnördande på ett och samma ställe. Jag hade upptäckt härligheten med växter och kände att jag spammade alla mina sociala kanaler med bilder på krukväxter. Det kändes helt enkelt nödvändigt med en egen sida inriktad på växter. Ganska snart så upptäckte jag att det fanns fler växtnördar där ute och att många av dem hittade till mig och min sida. Så himla roligt! Mina små tidningar är tänkt som ett komplement till bloggen. Som ett slags faktablad där jag samlar ihop information som hör ihop på ett och samma ställe. Alla artiklar i tidningarna är skrivna av mig. Vill du läsa tidningen online, ladda ner tidningen som Pdf eller få den i fysisk form i brevlådan så kan du bli medlem i Blomfantast klubb via Patreon. Mycket nöje! Bodil Hansson "Blomfantast"
välkommen till ett nytt nummer av blomfantast magasin
1 BLOMFANTAST.SE
Om Blomfantast
Förr, innan jag visste bättre, så kopplade jag ihop begonia med den halvtrista blommande växt som man fortfarande kan hitta i nästan varenda mataffär. I min loppisfyndade krukväxtbok som är tryckt på 1970-talet finns endast denna variant av begonia med. Men nuförtiden är begonia så mycket mer. Det finns en nästan outsinlig mängd varianter av begonia. Nu kopplar vi inte längre ihop begonia med en blommande växt, utan med fantastiska blad i alla upptänkliga färgställningar. I det här numret kommer jag djupdyka i den fascinerande växten.
Innehåll i detta nummer
Forellbegonia Krukor Elizabeth från Bergs Potter
3 BLOMFANTAST.SE
Begonia - en växt med många ansikten
Little brother Montgomery - en begonia som växer från rhizomer
Forellbegonia
Rhizombildande begonior Rhizomväxande begonior växer från underjordiska stammar. Det finns ett stort antal varianter, över 650 stycken i dagsläget. Exempel på sådana begonior är Little brother montgomery som du ser på bilden ovan och olika varianter av bowarae (tigerbegonia etc.). När det gäller luftfuktighet så är dessa begonior inte så kinkiga. Däremot är de känsliga för övervattning. Du kan med fördel plantera i en lerkruka som andas och leder bort överskottsvatten. Undvik att placera i ett varmt och soligt fönster. De klarar sig bättre en bit in i ett ljust rum. När du tar stickling av en begonia som växer från rhizomer så kan du antingen kapa en bit av en stambit/rhizom och plantera i jorden med snittet nedåt eller så tar du bladsticklingar på samma sätt som du gör med en rexbegonia. Se instruktioner för detta längre fram i tidningen. Canebegonior De har fått sitt namn genom att stammen på dessa begonior liknar bambustammar. De har långa pinnliknande stammar med utbuktande noder (nod = bladanlag). En canebegonia får nya stammar nerifrån rötterna, de grenar sig sällan över jord. Ett exempel på en canebegonia är Begonia maculata (forellbegonia eller änglavinge).
Begonior finns i nästan hur många varianter som helst. De är lätta att korsa och nya sorter kommer till hela tiden. Här kommer en genomgång av huvudtyperna.
BLOMFANTAST.SE 4
Höstbegonia
Canebegonior tycker om att stå ljust, men ogillar stekande sol. Vattna när jordytan känns torr, men var uppmärksam så att du inte övervattnar den. Canebegonior har inga exeptionella krav när det gäller luftfuktighet, men om bladen får bruna kanter kan det vara ett tecken på att luften är för torr. Du kan med fördel ge den en omgång med sprayflaskan med jämna mellanrum. När du tar sticklingar av canebegonior så gör du som med många andra växter. Du knipsar av den strax under en nod. Gör sticklingen 7-10cm lång och spara ett blad längst upp så att sticklingen fokuserar på att bilda rötter istället för att hålla bladen vid liv. Plantera i väldränerad jord med små lecakulor eller perlite. Håll jorden fuktig. Du kan trä en genomskinlig påse över krukan för att boosta sticklingen lite extra under rotningen. Rexbegonior Kännetecknas av sina konstfärdiga och färgrika blad. Det finns ett stort antal varianter och nya uppstår hela tiden genom förädlingsarbete. Rexbegonior kan ibland vara lite trixiga att få att trivas, men det finns några knep. Placera den ljust, men undvik stark sol. Allra bäst trivs den en bit in i ett ljus rum. I sitt naturliga tillstånd växer rexbegonian i områden med hög luftfuktighet. Den tolererar torrare luft, men trivs bättre i fuktigare luft. Var försiktig när du vattnar, det är lätt att övervattna. Låt den inte stå blött. Vattna igenom den ordentligt ungefär en gång i veckan och slå bort överskottsvattnet. Rexbegonian förökar du enklast genom bladsticklingar, vilket du kan läsa mer om på nästa uppslag i tidningen. Knölbegonior Knölbegoniorna skjuter skott och växer ur knölar. De finns i en mängd varianter och är vanliga som sommarblommor utomhus. De delas in i undergrupper beroende på blommornas storlek. Den klassiska höstbegonian som du hittar i nästan varenda matbutik är ett exempel på en knölbegonia. De knölbegonior som vi har som krukväxter inomhus är nästan att betrakta som säsongsblommor eftersom de är så svåra att få att komma tillbaka en andra säsong. Knölbegonior som växer utomhus i kallt klimat behöver få sina knölar upplockade om hösten och vinterförvarade för att klara sig. Rengör knölarna ordentligt från jord och förvara mörkt och svalt. Du kan testa att göra något liknande om du har en höstbegonia inomhus. Klipp tillbaka den kraftigt och ställ undan krukan för vinterförvaring. Plocka fram den på vårkanten och väck den till liv. Busklika begonior Det finns ett stort utbud av busklika begonior och de varierar från miniatyrstorlek till rejält stora buskar. De har fått sitt namn genom att de skjuter skott nerifrån jorden och blir naturligt buskiga i formen.Det handlar för det mesta om utomhusväxter, som i rätt klimat är ganska lättodlade. Fuchsiabegonian på bilden ovanför växer sig stor utomhus i Sverige, men måste övervintras ljust och frostfritt för att överleva till nästa säsong.
Rexbegonia
När plantorna vuxit till sig är de redo att planteras i småkrukor.
NÃ¥gra veckor under plastlock sen kommer nya blad!
5 BLOMFANTAST.SE
Ursprungsplantan en Rex begonia "Titica"
BLOMFANTAST.SE 6 BLOMFANTAST
ta stickling från rexbegonia
Här får du en steg för stegguide hur du tar sticklingar av de färggranna rexbegoniorna. De förökas enklast genom bladen. Av ett enda blad kan du få 4-5 nya småplantor.
1. Klipp av ett blad som ser välmående ut. 2. Klipp ut en rundel kring mittenstängeln. 3. Klipp bladet i 4-5 delar. Klipp vid sidan av bladneverna. Det är där rötterna kommer. Korta av bladstängeln i mittenrundeln. 4. Fyll ett litet tråg med jord och fukta jorden. Tryck ned bladbitarna med den klippta ytan nedåt. 5. Sätt på plastlocket och placera i ett ljust fönster utan för stark sol. Se till att sådden hålls fuktig. Börjar den torka finns risk för att bladen vissnar och då blir det inga småplantor. 6. Efter 4-5 veckor börjar små plantor titta upp vid sidan av de planterade bladbitarna. Låt dem stå och växa på sig några veckor under plastlocket innan du planterar över dem i små krukor.
7 BLOMFANTAST.SE
När det gäller skadedjur brukar begonia vara relativt förskonad, men även om det är mindre vanligt så kan den drabbas. Det finns även annat som kan orsaka problem för begonior.
problem med begonia
Bruna kanter på bladen Bruna kanter på begoniabladen beror mest troligt på torr luft. Många begonior gillar lite högre luftfuktighet, något vi ofta saknar i våra hem här uppe i norden. Undvik att ställa begonian ovanför ett varmt element och ge den regelbundet en dusch med blomsprutan. Ett annat sätt att öka luftfuktigheten kring begonian är att placera den på ett fat med sten eller lecakulor och fylla upp med vatten utan att det når till krukan botten. Övervattning och risken med för stor kruka Övervattning är ett av de vanligaste sättet att ta död på sin begonia. De ogillar verkligen att stå blött. Därför är det bra att tänka på att inte plantera din begonia i en för stor kruka, eftersom jorden riskerar att inte torka upp mellan vattningarna. Rotsystemet har inte förmåga att ta rätt på vattnet. Vänta med att plantera om till en större kruka tills rotsystemet fyller den gamla krukan och gå upp en krukstorlek i taget. Av samma anledning är det viktigt att tänka på att jorden ska vara väldränerad och genomsläpplig. Köp jord med små lecakulor eller blanda upp din jord med perlite. Trips och kvalster Begonia är förhållandevis förskonad från skadedjur, men ibland kan den drabbas av till exempel trips och kvalster. Båda dessa trivs bra i torr och varm luft, så det bästa är att förebygga genom en bra placering. Eftersom de flesta begonior trivs mycket bättre på en lite skuggigare och fuktigare plats så är det en win-win. Skulle din begonia redan ha drabbats så får du ta till åtgärder som passar. Är det spinnkvalster så duschar du igenom din planta ordentligt och behandlar den med något växtvårdande medel (bladglans eller kumulus). Handlar det om trips så gör du på samma sätt, däremot har inte kumulus någon effekt. Testa egen bladglansblandning med Neemolja eller paraffinolja. Fungerar inte det behöver du ta till det tunga artilleriet med Provadopinnar. Mjöldagg Mjöldagg är en svampsjukdom som tycks drabba begonia oftare än andra krukväxter. Du märker det genom att bladen får en vit, mjölkaktig beläggning i form av fläckar. Med tiden så blir beläggningen tätare och vitare. Till slut så gulnar och vissnar de delar av växten som är angripen. Mjöldagg kan vara svårt att komma tillrättta med, men steg ett är att ta bort blad och blommor som visar tecken på att vara angripna. Kumulus brukar användas för att behandla mjöldagg, men innan du köper något preparat kan du testa att behandla plantan med bikarbonat. Det är en gammal husmorskur som visat sig ha god effekt mot just mjöldagg. Gör så här: Blanda 2 tsk bikarbonat och 2 tsk såpa med 1 liter vatten. Skaka ihop i en sprayflaska och behandla växten 2-3 gånger i veckan till du ser att angreppet avtagit. Undvik att behandla i sol. Angripna blad blir inte normala igen, så dessa ska alltid plockas bort. Däremot förhindrar du att mjöldaggen sprider sig över växten.
1. Begonia maculata. Forellbegonia, prickbegonia eller änglavinge. Kärt barn har många namn. Det här är en populär canebegonia som numer är ganska lätt att hitta i blomsterhandeln. 2. Begonia bowerae. Tigerbegonia eller ögonfransbegonia som den kallas i dagligt tal. Finns sällan i blomsterhandeln men dyker med jämna mellanrum upp på Tradera. 3. Begonia rex Escargot med sina häftiga snigelformade blad. Dyker någon gång ibland upp i blomsterhandeln annars kan du hålla utkik på Tradera där bladsticklingar kan dyka upp. 4. Begonia rex Jurassic. Denna typ av rexbegonia har jag inte stött på i Sverige. Den verkar vara vanligare i USA, Möjligtvis kan det gå att få tag på frö.
4
BLOMFANTAST.SE 8 810BLOMFANTAST
Det är de vackra bladen som gör att begonia återigen är en trendig växt. Här kommer några av mina favoriter just nu.
3
1
tips på fina begonior
2
BLOMFANTAST.SE 10 BLOMFANTAST
1. Du behöver en stadig kartong så att sticklingen inte kläms. Det finns särskilda brevkartonger som rymmer en stickling och samtidigt går ned i brevinkastet. Som regel brukar det räcka med två frimärken för att skicka en stickling i en brevkartong. Du behöver även hushållspapper att linda kring foten, gladpack och lite bubbelplast. 2. Blöt hushållspappret och linda kring foten. Linda sedan gladpack runt pappret så att det sluter tätt. 3. Placera sticklingen med bubbelplast runt om i kartongen. Se till att den varken blir klämd eller ligger och skakar runt. Sen är det bara att skicka! 4. Bra att tänka på när du skickar sticklingar är att du skickar måndag-tisdag så att brevet inte råkar bli liggande i frakten över en helg. Är det väldigt varmt eller kanske en aning kallt ute så bör du lämna in brevet till ett postombud istället för att lägga det i postlådan.
Skicka sticklingar
Kanske vill du sälja några sticklingar på Tradera, men tycker det känns svårt att skicka. Här får du tips på hur du packar och skickar sticklingar på bästa sätt!
Tillverka brevkartong själv! En budgetvariant är att tillverka en brevkartong själv av ett tomt mjölkpaket. Klipp av paketet upptill. Klipp sedan ungefär 2 cm in runt om kartongkanten på vardera sida. Lägg sedan kartongbitarna omlott med bottensidorna åt varsitt håll. Lägg i sticklingen, tejpa ihop och slå ett omslagspapper runt. Kom ihåg att ett paket får vara högst 3cm högt för att kunna gå som brev!
Patinera blomkrukor
Noder = De ställen på växten där bladen växer ut.
Att få till en naturligt patinerad terakottakruka är en process som tar lång tid. Har du inte tålamod att vänta några år på den rätta looken så finns det genvägar. Här går jag igenom några sätt. Börja med att ta en titt på en kruka med äkta patinering så att du får en känsla för hur det ska se ut. Det är nämligen lätt att gå på för mycket med färgen och på så sätt få ett onaturligt resultat. Filmjölk Det här är ett av de vanligare sätten att patinera om man får tro sökresultaten i Google. Dutta eller pensla på filmjölk på de ställen du vill ska se slitna ut. Ställ att torka. Upprepa processen. Efter någon vecka ska patineringen börja framträda. Resultat: För egen del tycker jag inte att det här fungerar så bra. Patineringen blir inte riktigt så framträdande som jag vill att den ska bli. För att få mer av patinering kan man gräva ned den filpenslade krukan i jorden en månad innan man börjar använda den. Kalkfärg De vita stråken på gamla välanvända krukor är kalkavlagringar, så att använda kalkfärg är ett snabbt sätt att efterlikna det. Dutta på färg så att det ser naturligt ut. Använd gärna en svamp så slipper du skarpa kanter och kan tunna ut färgen där det behövs. Resultat: Det här är ett effektivt sätt att åldra en terakottakruka. Men stoppa i tid, den är otroligt lätt att fortsätta dutta med färgen och då blir det för överarbetat. Pigment + panellack Med torrpigment och vattenbaserad lack kan du blanda till färg i den mängd och nyans du vill ha. En matsked lack och en halv tesked torrpigment räcker till en kruka. Använd en svamp och dutta på färg på de ställen du tycker att det passar. Resultat: Det här är min favoritmetod eftersom du enkelt kan lägga till fler nyanser. Det är till exempel fint att använda lite grönt och brunt för att härma jord och mossa på krukan. Se dock upp för att överarbeta! Spackel och vatten Om du tiitar på en gammal sliten kruka med många kalkavlagringar så ser du att de vita partierna ofta är lite skrovliga och upphöjda. För att åstadkomma det kan du blanda till gips och bearbeta valda partier av din kruka med det. Ett enklare sätt är att använda spackel och blanda ut det med lite vatten. Dutta på spackel med där du tycker att det passar. Blanda ut lite spackel med vatten och "måla" med svampen där du vill ha lite tunnare vita lager. Du kan blanda i lite jord där du tycker att det passar med lite smutsigare ton. Resultat: Det här blev över förväntan bra. Dessutom både enkelt och billigt. De flesta har ju lite överblivet spackel i gömmorna. Så fort spacklet torkat är krukan redo att användas, det tar ungefär en halvtimme beroende på hur tjocka lager du lagt på.
så här gör du
BLOMFANTAST.SE 12
Finns det något finare än gamla slitna terakottakrukor? Ju mer fläckig och sliten desto finare. Här får du tips på hur du kan snabba upp processen.
Ska man plantera om växterna direkt när man köpt dem? /Emilia Jag brukar för det mesta plantera om nyköpta växter så att de får en nystart. Jag tycker ofta växter man köper har ganska trångt i krukorna och har behov av fräsch jord och en lite större kruka. Jag har en fredslilja som får bruna toppar på bladen. Vad kan det bero på? /Anna D. Det är rätt vanligt och jag har en känsla av att det beror på torr inomhusluft. Om du vattnar den som du ska vill säga. Fredslilja dricker otroligt mycket vatten och börjar sloka direkt när den är törstig. Får den torka ut för mycket så blir bladen gärna bruna i kanterna. Mot den torra inomhusluften finns inte så mycket annat att rekommendera än att undvika att den står vid ett gassande element och ge den regelbunda duschar med sprayflaskan. Jag har en garderobsblomma som varit fin länge, men nu har den börjat få gula blad. Funderar på om jag vattnar för lite eller för mycket, eller om den kanske behöver planteras om? /Marianne Garderobsblommor är rätt känsliga för att stå blött med fötterna, så det kan mycket väl tänkas att du vattnat för mycket. Det är otroligt lätt att man börjar vattna mer när man ser att en växt mår lite dåligt och så mår den ännu sämre. Mitt bästa tips mot övervattning är att plantera i lerkrukor istället för plastkrukor. Lerkrukor andas och överskottsvatten dunstar bort. Det är kanske inte omöjligt att vattna ihjäl en växt i lerkruka, men bra mycket svårare i alla fall. Så ta bort alla gula blad från din garderobsblomma och låt den torka upp ordentligt innan du vattnar nästa gång. Min strandkastanj har konstiga klibbiga droppar på grenarna och jag blir supernervös att det är sköldlöss. Men hur jag än kikar så kan jag inte hitta några tecken på att den är angripen. /Felicia Min strandkastanj får också de där klibbiga dropparna i bladfästena. Det är ett slags sockerlösning som växten producerar och inget att vara orolig över. Skulle det vara sköldlöss skulle du för det första upptäcka själva lössen som små bruna sköldar på bladens undersida och för det andra skulle hela bladen bli klibbiga av de exkrementer sköldössen producerar. Det kan däremot vara bra att hålla lite extra uppsikt så att växten inte angrips av sotsvamp som trivs i sockerlösningen. Du kan duscha växten och torka bort dropparna med en trasa nån gång ibland. Har du någon fråga som du vill ha svar på? Skriv till hej@blomfantast.se så kanske den kommer med i ett framtida nummer av Blomfantast tidning eller i ett frågeinlägg på bloggen.
13 BLOMFANTAST.SE
Jag får ganska ofta frågor från läsare om olika växter, Jag lyfter upp några här (i lite förkortad form) och ska försöka svara efter bästa förmåga.
fråga blomfantast
Tips! Använd trollhassel som växtstöd till glesare uppåtklättrande växter där växtstödet syns. Det blir som en liten skuptur och är mycket snyggare än en vanlig tråkig blompinne. Trollhassel kan du hitta i växtbutiker.
Fixa snyggaste växtstödet!
Börja med att ta ut kärnan ur avokadon. Gör det försiktigt så att du inte skadar kärnan. Tvätta den ren från fruktkött. Det finns olika tips på hur man på bästa sätt får den att gro. Det här är mitt knep. Linda vått papper kring kärnan och lägg i en liten plastpåse och knyt till. Placera påsen där det finns lite värme. Jag brukar lägga den under badkaret i badrummet där det är golvvärme. Byt till fräscht vått papper ett par gånger i veckan. Efter ett par veckor kan du se att en liten rot börjar titta fram i kärnan. När roten blivit några centimeter kan du placera kärnan i en glasvas med passande smal öppning den kan vila på. Se till att roten har kontakt med vattnet. Så småningom kommer själva plantan börja skjuta fart och efter ett tag får den en liten bladkrona. Vill du att din planta ska växa sig stor och frodig måste du plantera över den i en kruka med jord. Gillar du som jag att låta den stå med synliga rötter, kan du låta den stå kvar i sin glasvas. Den kan hålla sig fin på det sättet under lång tid, men den bildar inte många fler blad än de i toppen.
FLER KÄRNOR ATT ODLA Apelsinkärnor Paprika Tomatfrö - Lätta att gro genom att lägga tomatskivorna direkt på jorden.
Att odla av det som finns i kylskåpet är roliga projekt. Vissa kärnor är enklare än andra. Att få en avokadokärna att gro är inte svårt, men kräver lite tålamod.
odla från kärnor - avokado
15 BLOMFANTAST.SE
istället för "fredagsbuketten"
Visst är det härligt att göra fredagsfint med nystädat och blommor. Jag har själv tillhört dem som köpt hem en härlig snittblomsbukett på fredagarna för att fira in helgen. Numer gör jag det nästan aldrig. För det första tänker jag att jag har fullt av växter hemma som producerar en ständigt ström av sticklingar. Många av sticklingarna är färgglada som den finaste snittblomma. Arrangerad tillsammans på till exempel en bricka eller ensam i en gullig vas som solitär blir det minst lika fint som en snittblomsbukett. För det andra tänker jag att jag under sommaren gärna plockar in det som finns i min egen trädgård. Vilda blommor som odlade. En växt som jag dock undviker att plocka in är prästkrage. Den är ju så fin, men kryllar ofta av trips. Inte så kul för en växtnörd att plocka in och sätta i vas. För det tredje vill jag helst stödja lokala växtodlare och köpa snittblommor från närområdet när de är i säsong. Därför undviker jag storskalig produktion av rosor och tulpaner som fraktats långväga för att till slut hamna på Ica och i min kundkorg. Slow flowers-rörelsen Slow flowers-rörelsen startade i USA för mer än tio år sedan men har nu nått Sverige. Flera småskaliga svenska producenter har gått samman i ett nätverk för att jobba för att folk ska få upp ögonen för blommor i säsong. Följ hashtaggarna #slowflowerssweden och #blomsteruppropet för att få massor av inspiration och lust till lokalt odlade snittblommor.
BLOMFANTAST.SE 16
Min fredagsbukett bestående av olika palettblad och ett blad från en Monstera Adansonii
Hur ofta har man inte sett #fredagsbuketten i sociala medier? Jag gillar att göra fredagsfint men helst med det jag har till hands.
Skötselråd! Placera Ljust/halvskuggigt. Kan stå en bit in i ett rum och trivas utmärkt. Undvik stark sol och varma fönster, det gillar den inte alls. Vattna måttligt. Den vill inte torka ut, men heller inte stå blött om fötterna.
Tips! Plantera 3 sticklingar i samma kruka så får du en tätare och buskigare planta.
Elefantöra, eller Pilea peperomioides, är en vanlig syn i de svenska hemmen. Historien bakom hur den kinesiska växten hamnade i Sverige är spännande. Det handlar nämligen inte om någon planerad import av en växtgrossist. I vilt tillstånd är Elefantöra en ganska sällsynt växt. Den växer i ett bergsområde i Kina på mellan 1500-3000 meters höjd. Hur kom den då till Sverige? I mitten av 1930-talet reste den norske missionären Ansgar Espegren till Kina. Under andra världskriget blev han bordrad av den norske ambassadören att ta sig därifrån så fort som möjligt. Med sig när han reste hem hade han ett litet exemplar av växten Pilea peperomiodes. Väl hemma i Norge planterades den lilla plantan i en kruka inomhus. Där trivdes den mycket bra och växte sig stor. Och som vi alla vet så skjuter Elefantöra nya skott i mängder. Dessa delade Ansgar frikostigt med sig av till vänner och bekanta. På så vis spreds växten vidare runt om i Norge och till kringliggande länder som Sverige. Nu är det en populär krukväxt i stora delar av världen. Festligt att tänka sig att en av Sveriges vanligaste krukväxter har sitt ursprung i en sällsynt växt från bergstrakterna i Sichuan i Kina.
Elefantöra
BLOMFANTAST.SE 18
ATT LYSSNA PÅ Sara Bäckmos sommarprat i P1. Härligt med någon som brinner för växter och odling!
smått och gott
PROBLEM MED EKOLOGISK GÖDNING Har du haft problem med tomatplantor som krullat sig i toppen och avtagit i tillväxt? Har du kanske gödslat med flytande ekologisk näring? Odlarprofilen Lena Israelsson har på sin Facebooksida fått in mängder av rapporter från privatpersoner om missbildade tomat och paprikaplantor. Det har visat sig att flera märken av ekologisk näring varit kontaminerad av rester av kemiska bekämningsmedel. Bland annat Plantagens ekologiska näring, som jag själv använt till vårens tomatplantor med förrödande resultat. Plantorna skrumpnade helt enkelt ihop. I flytande ekologisk näring ingår ofta Vinass som är en restprodukt från sockerindustrin, där det ofta används bekämpningsmedel mot ogräs. Det är troligtvis därifrån giftet smugit sig in. De varumärken det kommit in flest rapporter om är ICA:s ekologiska gödning, Substral och Plantagens ekologiska gödning. Flera producenter har nu valt att dra in sina flytande ekologiska näringar, men senast häromdan såg jag några flaskor hos Plantagen så det kan vara värt att vara uppmärksam. Kika in på Facebooksidan : Odlaren Lena Israelsson för att läsa mer i ämnet.
19 BLOMFANTAST.SE
BOKTIPS! Håll utkik på Bokbörsen, Tradera och loppisar efter den här fina svampboken. Den finns tyvärr inte längre i nytryck. Det är en stor tjock bok med allt man kan tänkas behöva veta om svamp. Tydliga bilder dessutom.
FACEBOOKGRUPP FÖR BEGONIAÄLSKARE I gruppen Begoniagäris får du riktigt bra tips av ett gäng hängivna begoniasamlare. Växtnörderi när det är som allra bäst!
TILLVERKA EGET ROTNINGSMEDEL Vissa vedartade växter, som till exempel hibiskus, är lite mer svåra att rota. Då finns det en mängd, rätt dyra, rotningsmedel på marknaden som ger en extra kick till rotningen. Vill du inte betala dyra slantar för ett rotningsmedel så kan du testa att tillverka ett medel själv. Det är nämligen så att växtgruppen Salix (sälg) naturligt innehåller rotningsstimulerande medel. Knipsa av några grenar. Klipp dem i mindre delar (5-10cm) och lägg i blöt i en hink med hett vatten. Låt blandningen stå och dra ett dygn. Sila bort kvistarna och använd vattnet till dina sticklingar. Du kan antingen vattna dem med vattnet eller ställa dem i vattnet för rotbildning. Använd blandningen inom 1-2 veckor, annars finns risk för att den börjar lukta illa. Källa: trädgårdstrollet.se
härliga tillbehör
BLOMFANTAST.SE 20 B18LOMFANTAST
1. Om du vill odla upp en avokadokärna i en vas så behöver du ha en vas med en ganska smal öppning upptill som kärnan kan vila på. Den här vasen kommer från Affari. 49kr, Pysselgummans webshop. 2.Om du inte har lust att ge dig ut för att leta Salix för att göra eget rotstimulerande medel så är Root riot ett bra alterntiv för svårrotade växter. Det är dyrt, men det funkar. En påse med 100 pluggar kostar runt 309kr och finns bland annat hos Wexthuset.se. 3. Kalkfärg för snabb patinering av terakottakrukor. 113 kr för 250ml hos cc.hobby 4. Minidrivhus med lock är perfekt att ha när du till exempel tar sticklingar av rexbegonia. Nog för att det fungerar med en snabbmatslåda i plast, men den här håller längre och har hål för luftning upptill. Kommer från Nelson garden och kostar ca 95 kr i butik. 5. Brevpack för bästa transport när du skickar sticklingar. Säljs tyvärr oftast i storpack om 100st. Det kanske är lite många om du tänker att du ska skicka någon enstaka stickling då och då, men du kan ju köpa tillsammans med en kompis? Kostar ungefär 2 kr/styck hos packoplock.se.
5
21 BLOMFANTAST.SE BLOMFANTAST
BLOMFANTAST.SE 22
Hemsida: www.blomfantast.se Instagram: @blomfantast.se