Livit
Strategie
Vraag een willekeurig bedrijf wat ze doen en je krijgt een duidelijk antwoord. Vraag hoe ze dat dan doen en een aantal komt met een wat wollig, technisch verhaal op de proppen. En als je tot slot vraagt ‘waarom doen jullie dat dan’, dan komen de meeste bedrijven met een verhaal over doelstellingen, omzet en winst. Anderen kijken je alleen wat wazig aan; eigenlijk geen idee waarom we doen wat we doen. Juist door goed te weten wie je bent, wat je doet en vooral waarom je dat doet, sta je als bedrijf sterk in de markt. Je hebt een duidelijke visie, doelstellingen, gestructureerde processen en een gezamenlijke missie. Dan ben je een bedrijf waar verwijzers graag mee samenwerken, klanten graag door geholpen worden en waar mensen graag werken en trots op zijn. Met die uitgangspunten zijn we als Livit aan de slag gegaan… Samen kernwaarden opgesteld In diverse medewerkerssessies in het land zijn we met elkaar aan de slag gegaan met wie zijn we, wat verbindt ons én onderscheidt ons in de markt. We kwamen tot onze vier kernwaarden die ons richting geven in ons gedrag en manier van samenwerken: samen, betrokken, trots en gedreven. Aan de structuurkant van ons bedrijf hebben we gekozen voor een structuur met heldere, korte lijnen en zo min mogelijk managementlagen. Onze strategie is een continue proces en geeft richting aan het samen bouwen aan een mooi, krachtig en toekomstbestendig Livit. Een bedrijf waarin iedereen op een prettige manier samenwerkt om onze klant de beste oplossing te bieden. Wij weten, kortom, WAT we doen, HOE we dat doen én WAAROM we dat doen! En daar nemen we je graag in mee...
Samen onderweg onze organisatie Strategie.
Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dat niet meer vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen.
In beeld
De Bedoeling van ons bedrijf staat centraal in alles wat we doen. Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen. Met onze orthopedische kennis, expertise en hulpmiddelen. Net zo lang tot wij samen de juiste oplossing vinden, waardoor onze klanten zich weer vrij(er) voelen en kunnen genieten van het leven.
Zolang niets ons in de weg staat om te doen wat we willen, voelen we ons vrij. En wie zich vrij voelt, kan op zijn eigen manier genieten van het leven. Pas als die vrijheid beperkt wordt, bijvoorbeeld door een probleem met bewegen of lichaamshouding, beseffen we hoe waardevol deze eigenlijk is.
"Livit maakt mobiliteit Mogelijk."
Wie zou er dan niet alles voor over hebben om die vrijheid, of tenminste een groot deel daarvan, terug te krijgen? Bij Livit vinden wij dat iedereen het verdient om vrij te kunnen bewegen. Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen. Met onze orthopedische kennis, expertise en hulpmiddelen. Net zo lang tot wij samen de juiste oplossing vinden, waardoor onze klanten zich weer vrij(er) voelen en kunnen genieten van het leven. En daar hebben we alles voor over …. Iets om even bij stil te staan Vergrijzing en overgewicht zijn samen de grootste oorzaak van chronisch ziektebeelden en dat zal de komende jaren alleen maar stijgen. Over 14 jaar zijn er in Nederland 7 miljoen chronisch zieken, dat is zo'n 40% van de bevolking, nu is dat 30%. Op dit moment telt Nederland al 1 miljoen mensen met Diabetes en een zelfde aantal Nederlanders met gewrichtsaandoeningen of Artrose. Vaatziekten, waar Diabetes en Artrose een voorbeeld van zijn, zijn de belangrijkste oorzaak voor amputaties. Ook zullen er 30% meer patiënten met reuma zijn in 10 jaar tijd. Vroege opsporing van dergelijke ziekten in combinatie met een betere behandeling maken dat mensen langer en beter kunnen leven met hun ziekte. Dit betekent ook dat er minder mensen buiten de maatschappij komen te staan. Dankzij gezondheidszorg kan de last van hun ziekte verminderd worden. "Dit betekent dat minder mensen buiten de maatschappij komen te staan" Chronisch ziek zijn vraagt om chronisch optimisme om de kansen die het leven biedt te kunnen blijven zien. De nadruk komt steeds meer te liggen op het vermogen van chronisch zieken hun leven zelf optimaal in te laten richten. Dat sluit aan bij de wens van veel mensen; zelf bepalen hoe je leeft met je ziekte en welke hulp je daarbij nodig hebt. Wij geloven in mobiliteit voor iedereen.
Het Waarom. van ons bedrijf
De bedoeling van ons bedrijf staat centraal in alles wat we doen. Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen.
"Elk mens is uniek. Niet alleen in anatomie, maar ook in karakter en levensstijl. En uiteraard in medische indicatie. Op het moment dat u een prothese krijgt aangemeten, wordt dat nog eens extra duidelijk. Persoonlijk maatwerk is dan het enige waar u echt iets aan heeft. Ik help u daarbij. En het maakt niet uit hoeveel tijd of ondersteuning u nodig heeft, ik sta voor u klaar." Bas van den Brand - Orthopedisch Adviseur bij Livit
Ze helpen ons te bouwen aan een sfeer van eenheid, eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ze zijn ons in- en extern kompas. En we spreken elkaar erop aan, zodat ze bijdragen aan onze ontwikkeling en groei en ons helpen klanten, verwijzers en andere belanghebbenden beter van dienst te zijn. Samen Wij geloven in samenwerking. Doordat wij nauw samenwerken met artsen en zorgspecialisten zijn wij altijd volledig op de hoogte van uw persoonlijke situatie en kunnen daarnaar handelen. Maar de samenwerking met onze klanten staat voor ons bovenaan. Want samen met u kunnen wij tot de beste oplossing komen en u helpen weer vrij(er) te bewegen. Betrokken Wat vindt u belangrijk in het leven, wat wilt u straks (weer) kunnen doen? Vanuit onze oprechte interesse en betrokkenheid vragen wij door, luisteren actief en staan wij open voor uw wensen en ideeën en vertalen deze naar maatwerkoplossingen die u optimaal ondersteunen. Trots Wij zijn trots op onze organisatie, ons vak, onze vakkundigheid en de resultaten die we samen bereiken, waarbij ieders persoonlijke bijdrage wordt gewaardeerd. Gedreven We denken in mogelijkheden, kansen en oplossingen. Wij zijn resultaatgericht en gedreven om mensen verder te helpen. Onze werkdag is pas goed als u weer vrij(er) kunt bewegen dan gisteren en zo meer van het leven kunt genieten.
"Er is een verschil tussen steunkousen en therapeutische kousen. Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2,3 en 4 worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed." Paula van Wijk - Consulent bij Livit
Samen hebben we onze Kernwaarden. gedefinieerd
De Strategie bestaat uit drie delen 1. Onze organisatie 2. Onze belangengroepen 3. Onze strategische thema's
Onze strategie Bij Livit timmeren volop aan de weg en dat zullen we altijd blijven doen. Wij streven ernaar om het elke dag een beetje beter te doen dan gisteren. We leunen niet achterover, zijn altijd scherp en alert. Want alleen zo kunnen we continu inspelen op nieuwe uitdagingen die zich zullen aandienen. Want één ding is zeker; er zal steeds meer van ons, als orthopedisch bedrijf gevraagd worden. Door kritische verwijzers en klanten. Door veranderingen in de maatschappij en ons zorg- en verzekeringsstelsel. Dit eist van ons steeds meer kwaliteit, innovatie, meedenkcapaciteit en inlevingsvermogen. Dankzij de collega's kunnen we dit waarmaken, de ene dag beter dan de andere. Maar met elkaar zetten we mooie stappen voorwaarts en maken we van Livit een bedrijf om trots op te zijn.
Efficient en Effectief.
1.1 Livit dat zijn wij! Bouwen aan een cultuur van eenheid, eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen. Het creëren en fijnslijpen van een cultuur waarin de kernwaarden: trots, gedreven, samen en betrokken centraal staan.
1.3 Efficient en Effectief / Lean Lean betekent zoveel als: precies samengesteld om perfect je taak uit te voeren. Lean staat voor efficiëntie en een grotere klanttevredenheid, om daarmee ook op de lange termijn onze service te kunnen aanbieden in een omgeving waarbij de zorgkosten onder druk blijven staan.
bouwen aan een cultuur van eenheid, eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen Het creëren en uitbouwen van een cultuur waarin de kernwaarden: trots, gedreven, samen en betrokken centraal staan. Livit is een ontwikkelgerichte organisatie met heldere en inzichtelijke HR-processen. De nieuwe orthopedisch adviseur is een ondernemende teamspeler met oog voor consument en technologie. Zorgprofessional van de toekomst moet kunnen samenwerken en netwerken, ondernemend, extravert en communicatief zeer sterk zijn en over (ict)technische behendigheden beschikken. Hij of zij stelt de klant en zijn/haar behoefte centraal en kan tegelijktijd generalistisch werken en denken. De traditionele houding was altijd; wij weten wat het beste voor u is en nemen de verantwoordelijkheid over. Dat is niet meer van nu. De hedendaagse zorgprofessional hanteert een meer coachende stijl, die zijn klant ondersteunt met kennis en hulpmiddelen, terwijl deze zelf eindverantwoordelijk blijft over zijn situatie, zijn leven. Realiseren van continue en betrouwbare kwaliteit Kwaliteit en kwaliteitbeleving staat centraal in het productieproces van Livit, waarbij de samenwerking tussen productie en advies is geborgd. Daarbij werken wij continue aan het verbeteren van werkwijzen en protocollen om zo steeds meer tot een eenduidige manier van werken en kwaliteit te komen. Dit doen wij onder anderen via strategische partnerschapconstructies met zorgvuldig geselecteerde leveranciers. “Als orthopedisch adviseur of consulent van Livit Orthopedie ben jij ons visitekaartje. Jij bent immers degene die direct contact heeft met de klant. Jij bent degene die hoogstpersoonlijk invulling geeft aan de service aan onze klanten. En daarbij willen we jou zo goed mogelijk ondersteunen." In ons handboek 'Livit zo werken wij' hebben we de zes belangrijkste contactmomenten die jij, als Livit Adviseur hebt met de klant omschreven: 1) Aanmeten voorziening bij een nieuwe klant, 2) Passen, 3) Afleveren, 4) Controle, 5) Nazorg, 6) Aanmeten herhalingsvoorziening. In deze contactmomenten komt de kern van waar wij als Livit voor staan tot uitdrukking: persoonlijk, professioneel en klantvriendelijk. Zo werk jij, zo werken wij. En daar zijn we trots op. Interne beheersing & naleving Lean betekent zoveel als: precies samengesteld om perfect je taak uit te voeren. Een jachtluipaard is lean (en misschien ook wel een beetje mean). Gebouwd om soms heel hard te rennen. Zijn spieren zijn dus alleen goed voor korte, snelle sprints en niet voor lange afstanden. Want dat doet een jachtluipaard nooit. Binnen organisaties geldt deze definitie van Lean ook: zo gemaakt zijn om alleen datgene wat je moet doen goed te kunnen. Geen extraatjes waar niemand om heeft gevraagd. Lean staat voor efficiëntie en een grotere klanttevredenheid, om daarmee een hogere winst op de lange termijn te realiseren. Daarnaast is ook de tevredenheid van medewerkers het doel van Lean. Efficiënter werken is gewoon leuker werken. Om Lean succesvol te implementeren is het dus belangrijk om waarde toe te voegen voor de klant, de medewerkers en de leveranciers. Livit ziet Lean daarom liever als meaningful.
IN een keer Goed.
1.2 In 1x goed Realiseren van continue en betrouwbare kwaliteit. De kwaliteitsbelevenis staat centraal in het productieproces waarbij de samenwerking tussen productie en advies is geborgd.
Livit dat zijn Wij.
De Strategie bestaat uit drie delen Onze organisatie Onze belangengroepen Onze strategische thema's
2.3 Verzekeraar, schaal en kwaliteitsborging Om de toenemende zorgkosten beheersbaar te houden, hanteren overheid en zorgverzekeraars verschillende instrumenten t.a.v. kwaliteit en prijs. Zorgverzekeraars kijken kritischer naar waar zorg te beleggen; laag complexe zorg meer naar de 1e lijn en hoog-complexe zorg bij beperkte groep experts.
Verwijzer regionaal Samenwerken.
2.1 Klantcontact op Maat, zorg dicht bij de zelfbewuste klant. De verwachtingen van onze zelfbewuste zorgklanten zullen toenemen. Wij willen de plek zijn waar je naar toe gaat voor het oplossen van een bewegingsprobleem met een geschikte (orthopedische) voorziening.
Verzekeraar schaal en Kwaliteitsborging.
Klantcontact op Maat.
zorg dicht bij de zelfbewuste klant De verwachtingen van de zelfbewuste zorgklant zullen enorm toenemen de komende jaren. “Ik wil graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren en investeren in een goede gezondheid. Verwacht daarbij steeds betere en professionelere zorg en een onderbouwing van de keuze van een hulpmiddel zal ik net als bij andere zorgaanbieders als standaard beschouwen. Ik kies op basis van kwaliteit en toegevoegde waarde, zeker als ik zelf moet betalen, in plaats van wat gebruikelijk is.” “Ik verwacht via Internet snelle service en toegankelijkheid tot wat voor mij nuttige informatie is om verschillende zorgopties af te wegen. Ik bepaal zelf waar, wanneer en op welke manier ik koopt." "Ik wil met zo weinig mogelijk moeite een oplossing voor een vraag of probleem en word graag verrast met de nieuwste ontwikkelingen.” - Klantreviews Livit - Wij willen de plek zijn waar je naar toe gaat voor de oplossing van een bewegingsprobleem met een geschikte (orthopedische) voorzieningen. En zullen hierbij als Livit het klantcontact moeten afstemmen op de individuele behoeften van onze zorgklant middels persoonlijk contact, minder rigide dienstverlening en aanpassingsvermogen aan wat de klant nodig heeft. Wij willen dat eindgebruikers 'klant voor het leven' blijven en sturen continu op kanttevredenheid en effectiviteit gedurende het contact dat we met hen hebben. met verwijzers en instellingen Terwijl ziekenhuizen en revalidatiecentra zich meer specialiseren en focussen op complexe zorg, krijgen huisartsen juist een bredere rol en gaan samenwerken. Revalidatieartsen in de 2e lijn leggen meer focus op hoog-complexe aandoeningen met meer specialisatie, meer inzet van technologie en nieuwe methoden. Revalidatieartsen zullen steeds vaker in de regierol binnen multidisciplinair team komen met 1,5e lijn gaan samenwerken. Het ziekenhuis wordt groter en specialistischer, een plek voor met name operaties, waarbij een verschuiving plaatsvindt van klinisch naar poliklinisch en de samenwerking tussen specialist en huisarts toeneemt. Sterke focus ligt op kosten van DBC met een bredere rol voor AIO. De huisarts krijgt een bredere rol, ook in ketenzorg, die meer gericht is op preventie. Er komen meer overkoepelende centra met andere huisartsen en disciplines. De patiënt zal worden gevraagd meer zelf te doen en te participeren in zijn eigen zorg. Niet alleen digitale verwijzing maar ook overleg en informatie-uitwisseling zal de norm zijn, waarbij er steeds meer taken naar de assistent verschuiven. Wij zullen verwijzers actief benaderen om regionaal samen te werken op basis van onze vooroplopende producten, expertise en digitale manier van werken. We onderhouden korte lijnen en hebben persoonlijke relatie met verwijzers met communicatief vaardige adviseurs en consulenten. Wij hebben focus op digitale gegevensuitwisseling, gezamenlijke productontwikkeling, constructieve dialoog en informatievoorziening. Wij benaderen verwijzers landelijk om onze kracht op het gebied van kennis en vaardigheden in product, proces en advies duidelijk naar voren te brengen. Met de belangrijkste opiniebepalende verwijzers hebben we nauwe banden en betrekken hen bij ontwikkeling en hebben hier de Livit Development Board voor opgezet. Schaal en kwaliteitsborging Om de toenemende zorgkosten beheersbaar te houden hanteren overheid en zorgverzekeraars verschillende instrumenten t.a.v. kwaliteit en prijs. Zorgverzekeraars kijken kritischer naar waar zorg te beleggen: laagcomplexe zorg meer naar de 1e lijn en hoog-complexe zorg bij beperkte groep experts. Wij werken nauw samen met de overheid om het Nederlandse zorgsysteem te verbeteren. Livit heeft een rol bij de invoering van de nieuwe regelgeving voor hulpmiddelen (Europese Verordening - MDR). “De wetgever is van mening dat er een samenhangend geheel van acties nodig is vanuit de vier perspectieven die in deze verkenning als uitgangspunt zijn genomen: de positie van de gebruiker, het functioneren van de markt (inclusief de rol van de zorgverzekeraar), de bijdrage vanuit de wetenschap en de rol van de zorgverlener. Willen we de hulpmiddelenzorg daadwerkelijk verbeteren en het oorspronkelijke ideaal van de functiegerichte aanspraak realiseren, is het nodig om de diverse verbeteracties op structurele wijze aan elkaar te koppelen. Het is van belang te bepalen wat de meest urgente problemen zijn en wat er als eerste moet gebeuren, om de prioriteiten vervolgens op een systematische wijze te kunnen aanpakken. Door initiatieven op het terrein van onderzoek, implementatie en opleiding slim met elkaar te verbinden, wordt het mogelijk de hulpmiddelenzorg gericht te verbeteren. "– ZonMW / Verkenning extramurale hulpmiddelen / met aanspraak op basis van de zorgverzekeringswet en hulpmiddelen 21 Augustus 2015” Wij zijn proactief in het beïnvloeden van kwaliteitsaspecten met zorgverzekeraars, waar wij zowel het belang van de klant als de nationale zorgkosten zullen afwegen. Wij borgen de kwaliteit door actieve afstemming van indicatieprotocollen & opleidingen voor gepaste zorg. Wij werken “Evidence-based” en zoeken gericht in partnerships naar mogelijkheden om bewijslast te vergaren voor de effectiviteit van onze hulpmiddelen. Dit zijn wetenschappelijke onderzoeken of onderzoeken op basis van patiënt ervaringen oftewel PROM’s.
2.2 Verwijzer, regionaal samenwerken Terwijl ziekenhuizen en revalidatiecentra zich meer specialiseren en focussen op complexe zorg, krijgen huisartsen juist een bredere rol en gaan samenwerken.
3.3 Passende Zorg (Stepped Care) Samenwerking opzoeken met andere partijen in de keten voor een integraal aanbod in laag- en hoog complexe zorg. Om de kwaliteit van zorg te behouden en betaalbaar te houden, is een verschuiving noodzakelijk. Een verschuiving van de tweede naar de eerste lijn en van lokale productie naar centrale productie in ons werkveld.
3.2 Digitaal Wij zijn overtuigd van de meerwaarde van digitaal aanmeten en produceren en doen dat zichtbaar voor de klant en verwijzer. ICT heeft een essentiële rol in verbeteren van de efficiency in ons proces.
3.1 Expertise Uitbouwen van specialisme en hoogwaardig advies. Wij onderscheiden ons doordat we continue ontwikkelen mee gaan met de tijd in specialisme en hoogwaardig advies. Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen. Wij zijn erbij.
Expertise. Uitbouwen van specialisme en hoogwaardig advies Wij onderscheiden ons doordat wij continue ontwikkelen mee gaan met de tijd in specialisme en hoogwaardig advies. Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen. Wat er ook verschijnt aan de horizon van de orthopedie en revalidatietechniek, wij weten ervan, wij zijn erbij en wij maken er deel van uit. Wij Ontwikkelen nieuwe producten en concepten gericht op vier domeinen; “Natuurlijk bewegen” en het verhogen van de effectiviteit van orthopedische producten. “Bewustwording” gericht op de informatievoorziening rondom producten en alles wat bijdraagt om de therapietrouw van het hulpmiddel te vergroten “Comfort”, alles wat wij ontwikkelen staat in direct contact het menselijk lichaam. Hulpmiddelen moeten eigenlijk zo worden gemaakt, dat de drager na verloop van tijd vergeet dat hij een hulpmiddel draagt. “Eigen identiteit”, een hulpmiddel dat zo letterlijk nauw met iemand verbonden is als een orthopedisch middel, is een verlengstuk van je persoonlijkheid. Dat moet dus opvallend mooi of juist subtiel natuurlijk zijn. Waar mogelijk personaliseren en modelleren wij onze hulpmiddelen zo dat de gebruiker ze met trots draagt Samenwerking voor ontwikkeling doen we in een Stichting “Vrij Bewegen”, dat zich richt op de holistische klant benadering, keten brede samenwerking voor innovatie en wetenschappelijke onderbouwing. Digitaal Technologie en innovatie in product en proces Wij zijn overtuigd van de meerwaarde van digitaal aanmeten en doen dat zichtbaar voor klant en verwijzer. Het voordeel van het inscannen van een cast of direct van een lichaamsdeel en het digitaal corrigeren hiervan is overduidelijk en zorgt voor: kortere doorlooptijden, een verhoogde leverbetrouwbaarheid, een uitstekende borging van maat- en pasvormgegevens, een minder belastende aanmeetmethode voor de klant en een uniforme, reproduceerbare productoplossing bij alle Livit adviseurs. Daarom zijn wij trots dat 95% van onze prothesen en een groot deel van onze (k)evo’s als met de digitale aanmeettechnieken wordt gerealiseerd. De komende jaren zetten we ons in om deze technieken optimaal te beheersen en te verbeteren Wij zetten technologie en ICT in om op advies, proces en product blijvend voorop te blijven lopen. Zoals bijvoorbeeld 3D printen. Het logische vervolg op goed digitaal aanmeten en corrigeren is 3D printen. Als koploper in de orthopedie met digitaal aanmeten kunnen wij hier snel grote stappen in zetten. En streven ernaar om snel de voordelen van 3D printen te benutten voor de klant en om de zorg betaalbaar te houden. 3D printen geeft veel meer mogelijkheden voor esthetiek, hoog draagcomfort, weinig huid contact, perfecte pasvorm en gemakkelijk aan en uitdoen, korte levertijden en 100% reproduceerbaar ICT heeft essentiële rol in verbeteren van de efficiency in het proces (e.g. Productie en klant contact). ICT moet faciliteren voor een prettige manier van werken en meer specifiek voor de digitalisering van klantencontact, productie, aanmeet proces, samenwerking in de keten en medewerker contact. ICT faciliteert voor een makkelijker en prettiger klanten contact (klant experience en digitalisering aanmeetproces). ICT faciliteert voor leukere en makkelijkere werkprocessen van de medewerker, die het creëren van waarden naar de klant verhogen (medewerker experience). Systeembeheer, boekhouding en andere back end processen, zijn functioneel, werken altijd, schaalbaar en efficiënt. Passende Zorg (Stepped Care) samenwerking opzoeken met partijen eerder in de keten voor een integraal aanbod in laag- en hoog complexe zorg Om de kwaliteit van de zorg te behouden en de zorg betaalbaar te houden, is een verschuiving noodzakelijk. Een verschuiving vanuit de tweede lijn naar de eerste lijn, binnen de eerste lijn en van de eerste lijn naar zelfmanagement. Deze verschuiving wordt ook wel substitutie genoemd. Om substitutie en daarmee gepaard gaande gedragsverandering te realiseren, is een regionale aanpak wenselijk. Lokale randvoorwaarden zoals kennis, vaardigheden en locatie bepalen of samenwerking van de grond komt en of substitutie succesvol kan plaatsvinden. Wij vinden het belangrijk aan te sluiten bij bestaande ketens, regelingen en zorgpaden. Hierbij willen we aanvullend op het klassieke keten denken gebruik maken van elkaars netwerk. Ontwikkelingen en nieuwe technologieën worden hierdoor toegankelijker. Het nieuwe keten denken is netwerk denken. Door gebruik te maken van elkaars netwerk voor een nieuwe vorm van samenwerken: netwerk samenwerking. Om deze nieuwe vorm van samenwerken te stimuleren is Stichting Vrij Bewegen opgericht. De stichting biedt partijen uit de orthopedische hulpmiddelen zorgmarkt de mogelijkheid om samen te komen en invulling te geven aan wetenschappelijk onderzoek, innovatie en samenwerking. Expertise en Multi Disciplinair werken in hoog complexe zorg. Binnen hoog complexe zorg worden expertise en innovatie – o.a. technologie – steeds belangrijker om partner te blijven van specialisten en zorgverzekeraars Efficiëntie en ketensamenwerking in laag complexe-zorg. In de laagcomplexe zorg zijn efficiëntie en ketensamenwerking essentieel om de toenemende concurrentie voor te blijven