Den Haag en regio Westland
van aanmeten, passen, afleveren tot nazorg
Een afspraak maken of meer info? Bel ons rechtstreeks: 088 - 245 2237
LIVIT VITAAL: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE ZWEM CLINIIC
Informatiemagazine: Prothese alles wat je wilt weten over leven met een prothese
Livit
MAAK KENNIS MET HET LIVIT TEAM IN BASALT; ONZE PROTHESEMAKERS STEllEN ZICH VOOR!
editie: 2019
'ALLES IS MOGELIJK': INTERVIEW MET SASKIA VAN DEN OUDEN, PARALYMPISCH TRIATLETE
van de redactie
22
6
{{page}}
DE MAATWERKBIBLIOTHEEK VAN EELKE
28
LIVIT: WAAR STAAN WE VOOR EN HOE WILLEN WE WERKEN
12
4
Deze uitgave heeft tot doel om het Livit team uit Den Haag en Regio Westland voor te stellen en je meer te vertellen over het aanmeten van en het leven met een prothese. Wij vinden het heel belangrijk om je goed voor te lichten over de mogelijkheden om zo de juiste keuze te maken voor de partij die jou het beste verder kan helpen bij je next steps, letterlijk. Daarnaast wil Livit met het creëren en verspreiden van dit informatiemagazine bijdragen aan een positieve mindset ten aanzien van een actief leven met een functiebeperking. Dit doen we door je te informeren over diverse (unieke maatwerk) voorzieningen en te inspireren met persoonlijke verhalen van klanten en medewerkers van Livit.
16
KLANTFEEDBACK; INZET DIGITALE TECHNIEK VERBETERT DRAAGCOMFORT EN GEBRUIKSGEMAK
JACQUELINE VAN BRAKEL RUNT EEN BOERENBEDRIJF OP EEN BOVENBEENPROTHESE
INTERVIEW PARALYMPISCH TRIATLETE
Bas
Alles wat je wilt weten over Prothesen, van aanmeten, passen, afleveren tot nazorg
MAATWERK BIBLIOTHEEK VAN EELKE
8
30
ONZE LOCATIE VOELT ALS EEN SOORT CLUBHUIS
TEAM DEN HAAG EN REGIO WESTLAND: WIJ STAAN VOOR JE KLAAR
UNIVERSELE ZWEMFLIPPER VERSTERKT GEAMPUTEERD BEEN
inhoud
WEER GEWOON MEE KUNNEN DOEN
LVIT TEAM IN BASALT AAN DE VREDERUSTLAAN
14
INTERESSE IN MIJN ZWEMCLINIC?
24
JAMES VAN ENGELEN LIEP DIT JAAR ZIJN TWAALFDE NIJMEEGSE VIERDAAGSE MET EEN BEENPROTHESE
20
Over DIT Magazine
colofon
KENNISMAKEN MET PROTHESEMAKERS VAN LIVIT IN BASALT
Redactie: Eelke Schaaper, Tobias Holling, Thomas Heemskerk, Janske Hardenberg, Marco Toor en Karel van der Windt Adres: Livit Basalt Revalidatie Vrederustlaan 180 2543 SW Den Haag Tel: 088 - 245 2237 Aan deze uitgave werkten mee: Saskia van den Ouden en James van Engelen Contact: Klantenservice: 088 - 245 2000 Email: klantenservice@livit.nl Website: www.livit.nl en de locatie pagina op www.livit.nl/locaties/ orthopedie-den-haag-vrederustlaan/ De inhoud van dit magazine is door ons met de grootste zorgvuldigheid samengesteld in samenwerking met klanten, verwijzers en gerenommeerde medische informatiebronnen. De privacy van alle personen die meewerken aan deze uitgave is volledig in acht genomen. Livit is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Evenals dat Livit niet verantwoordelijk is voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.
JAMES LIEP 12E VIERDAAGSE MET BEENPROTHESE
Geachte klant
c
Janske Hardenberg Regiomanager Den Haag en regio Westland
Welkom bij Livit Orthopedie! Omdat je binnenkort een keuze moet maken welke prothesemakers u verder gaan helpen komende periode, stellen wij ons graag aan u voor. Livit Orthopedie is al sinds vele jaren marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen. Deze positie hebben wij verworven doordat wij continu aan verbetering van onze processen en producten werken. En kunnen daardoor altijd de beste kwaliteit en service garanderen. Livit Orthopedie beschikt over zeer uitgebreide en hypermoderne productiefaciliteiten en kan nagenoeg alle producten in eigen huis produceren. HIerdoor kan jouw orthopedisch adviseur zijn volledige aandacht op jou richten om samen tot de best mogelijke technische oplossing te komen. Wij hebben meer dan 400 verschillende locaties, dus er is altijd wel een vestiging bij jou in de buurt! En mocht je verhuizen? Dan kunnen wij je op je nieuwe plek ook gewoon blijven helpen.
wij staan voor je klaar!
'mijn droom is om van onze vestiging een expertise centrum en clubhuis in 1 te maken'
Saskia
Eelke Schaaper
Prothesemakers van het Basalt. Ons bedrijf
Onze passie: Techniek toepassen voor jouw Mobiliteit.
Mijn naam is Eelke Schaaper: In 2009 ben ik direct na mijn opleiding gestart bij Livit. Ik heb altijd passie voor techniek gehad, maar vind de zorg ook een erg mooi vak. Daarom vind ik mijn beroep, waar techniek in de zorg wordt toegepast, ook zo geweldig. Ik heb 1 jaar bij een ander orthopedisch bedrijf gewerkt om ook eens een vergelijking te maken. Maar ik kwam erachter hoe ik bij Livit Den Haag bofte met zo'n enthousiast en gepassioneerd team. Verder biedt Livit mij, als landelijke organisatie, meer kansen om me op allerlei vlakken te ontwikkelen. Livit is heel innovatief en continu in ontwikkeling en neemt haar medewerkers daarin mee.
Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen. Met onze orthopedische kennis, expertise en hulpmiddelen. Net zolang tot we voor jou een oplossing vinden waarmee jij weer vrij(er) kunt bewegen en leven. En daar hebben we alles voor over. Eelke, Thomas en Tobias!
Je vindt ons in de kelder van revalidatie centrum Basalt aan de Vrederustlaan. Dit is naast het zwembad en bij de andere winkeltjes in het het Atrium.
Mijn naam is Tobias Holling: Sinds 2007 werk ik als prothesemaker voor Livit in Den Haag en regio Westland. Mijn drive in mijn vak is dat ik graag mensen op de been help, zowel letterlijk met een geschikt hulpmiddel, als sociaal. Ik ben heel trots en blij dat ik onderdeel van dit enthousiaste creatieve team mag zijn. Geen mens en dus ook geen lichaam is hetzelfde, daarom komen ook alle soorten prothesen voorbij en wij maken dus ook alles. Dat maakt dit werk zo boeiend en afwisselend. De fijne samenwerking met revalidatieartsen en fysiotherapeuten maakt dat we de hele week in Basalt te vinden zijn. Kijk op onze locatie pagina voor een interview met een klant die haar ervaringen met een prothese deelt: www.livit.nl/locaties/orthopedie-den-haag-vrederustlaan/
Mijn naam is Thomas Heemskerk: Ik werk sinds 2010 bij Livit in Leiden, maar nu ook in Den Haag en Amsterdam.Mijn keuze om Orthopedisch Instrumentmaker te worden maakte ik in 1995 toen mijn eigen been werd geamputeerd. Ik was nog heel jong toen. Hierna was mijn enige wens om net als de mensen die mij toen hielpen, zelf mensen weer op de been te krijgen en hun leven terug te geven. Dit doe ik nu alweer 9 jaar, samen met collega's en met fysiotherapeuten en revalidatieartsen. Want alleen door samen te werken kunnen we jou de beste zorg geven en elke dag beter worden om zo aan ieders hulpvraag te kunnen voldoen. Bij vragen kunt u mij altijd aanschieten op maandagen op de loopschool. Bekijk mijn persoonlijke verhaal online: https://www.livit.nl/aaanmeten-passen-uitproberen-koker/
Tobias Holling
Thomas Heemskerk
In onze functie van Orthopedisch Adviseur zijn wij verantwoordelijk voor het aanmeten, passen en afleveren van orthopedische hulpmiddelen bij ons in Den Haag en regio Westland. Wij werken nauw samen met artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en de ondersteunende afdelingen van Basalt aan de Vrederustlaan om voor u de beste oplossing te kiezen en te maken.
Prothesen Een prothese probeert een (gedeelte van) je arm of been zo goed mogelijk te vervangen. Dat kan alleen cosmetisch zijn, maar ook functioneel. Iedereen heeft een andere anatomie, maar ook een andere levensstijl en andere wensen. Daarom maken wij een prothese altijd in zeer nauw overleg met jou, je revalidatiearts en fysiotherapeut. Zo weet jij zeker dat je de prothese krijgt die het beste bij jou past en je daardoor optimaal ondersteunt in jouw dagelijks leven. Krijg je binnenkort een prothese aangemeten, dan heb je ongetwijfeld veel vragen. In dit magazine lees je de eerste algemene informatie over onze prothesen en werkwijze. Hoe het proces er voor jou uit gaat zien, bespreken wij uiteraard in een uitgebreid persoonlijk gesprek. Verschillende soorten prothesen Een amputatie kan op verschillende niveaus plaatsvinden en daarbij is elk lichaam uniek. Onze prothesen zijn daarom allemaal volledig op maat gemaakt. 
De amputatieplaats of aangeboren afwijking bepaalt welk soort prothese voor jou geschikt is. Het uiterlijk en de functionaliteit worden in nauwe afstemming met jou en je specialist bepaald. Daarnaast is ook de vorm van de stomp van belang. Een prothese aanmeten De een heeft al jaren een prothese en weet precies wat hij wil, de ander zit nog vol in het rouwproces en weer een ander heeft net besloten dat een prothese toch een uitkomst kan bieden bij een aangeboren defect. Wij proberen voor iedereen via een persoonlijk proces, op het juiste moment, de juiste prothese-oplossing te bieden. Van de eerste kennismaking tot je (proef)prothese klaar is, zitten gemiddeld 3 weken. Stap 1: De eerste afspraak met uw orthopedisch adviseur In een uitgebreid persoonlijk gesprek bespreken wij je wensen, medische indicatie en leefsituatie. De keuze voor het type prothese maken wij in samenspraak met je revalidatiearts. Vervolgens neemt de adviseur je maten op met behulp van gips, cast of een 3d-scanner en kun je ook al je voorkeur uitspreken voor een bepaalde afwerking van je prothese. Stap 2: Pasafspraak Tijdens deze afspraak gaan we je prothese uittesten. 
Jouw adviseur stelt de prothese-onderdelen juist in en bekijkt of de prothese je goed ondersteunt. 
Soms krijg je een ‘pasprothese’ voor een periode mee naar huis om in alle rust te ervaren hoe deze zit. Pas als iedereen helemaal tevreden is, wordt jouw prothese definitief afgewerkt. Stap 3: Van bestelling tot levering Gemiddeld twee weken na je pasafspraak kun je de prothese in ontvangst nemen. De adviseur laat je direct zien hoe je de prothese aan- en uittrekt en adviseert je over de verdere verzorging, onderhoud en aandachtsgebieden. Deze staan ook uitgebreid beschreven in de meegeleverde handleiding. Stap 4: Nazorg en controle Als je de prothese in ontvangst hebt genomen, maken wij direct een vervolgafspraak. Tijdens deze afspraak evalueren we de kwaliteit en het gebruikscomfort van jouw prothese. Ook nemen we ruim de tijd voor al je vragen. Mocht je binnen deze tijd last hebben van je prothese (pijn, rode plekken) of functioneert de prothese niet meer naar behoren, neem dan direct contact met ons op. Armprothesen Er zijn verschillende soorten armprothesen: 1. Cosmetische armprothese Een cosmetische armprothese ziet eruit als een gewone arm, maar kan niet bewegen. De prothese is bedoeld om het lichaam esthetisch (weer) compleet te maken. 2. Passieve armprothese Een passieve armprothese zelf kan niet bewegen, maar je kunt de prothese met je andere hand besturen. Eenvoudige handelingen zoals duwen, trekken, iets vastpakken of verschuiven worden hiermee gemakkelijker. 3. Actieve armprothese Een actieve armprothese kan wel bewegen. 
De aansturing van de actieve armprothese kan op verschillende manieren: Met een mechanische aansturing zorg je er met je eigen lichaam voor dat de prothese functioneert. Bij een myo-elektrische aansturing geven de spieren in je arm via elektroden signalen door aan uw prothese. De prothese zet die signalen om in een beweging die ervoor zorgt dat je pols en/of hand ook echt kan bewegen. Cosmetisch is er veel mogelijk Cosmetische prothesen zijn niet-beweegbare prothesen, Livit maakt in haar eigen atelier levensechte siliconen handen, vingers, voeten en tenen, maar ook speciale hoezen voor over prothesen. Behalve dat we uiterlijk en huidskleur zo exact mogelijk benaderen, voegen we nagels en echte haren toe. Ook kunnen we sieraden toevoegen, zoals een horlogebandje of ring. Zo wordt de overgang tussen de prothese en uw eigen lichaam afgedekt en ontstaat een levensecht resultaat. Beenprothesen Er zijn verschillende soorten beenprothesen: Bijzondere prothese-oplossingen: Osseointegratieprothese: Tijdens de operatie wordt er een pen in je bot bevestigd waar later uw prothese aan vast wordt geklikt Omkeerplastiekprothese: Een prothese-oplossing waarbij je enkelgewricht na een omkeerplastiek-operatie als kniegewricht fungeert voor je prothese Verlengprothese: Een prothese-oplossing die het lengteverschil tussen je beide benen oplost Onderdelen van een beenprothese: Bevestigingssysteem: Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. De ’juiste’ ophanging zorgt ervoor dat je prothese goed blijft zitten en dat lopen zo min mogelijk energie kost. De keuze is afhankelijk van je stompvorm, stomplengte, gezondheid, spierkracht en persoonlijke wensen. Liner: Een kous gemaakt van siliconen – of gelmateriaal – die over je stomp wordt afgerold. De prothese wordt bevestigd aan de liner. Ook zorgt de liner voor bescherming van de stomp, waardoor het draagcomfort van je prothese verbetert. Koker: De op maat gemaakte kunststof bovenkant van je prothese waar je stomp (met liner) precies in past. Aan de koker zit het onderstel van de prothese bevestigd. Kniegewricht: Bij amputatie boven of door de knie. Verbindingsbuis: De verbinding tussen de stompkoker en de prothesevoet. Enkelgewricht: Wel of niet beweegbaar. Prothesevoet: De prothesevoet zorgt voor een goede schokdemping bij het lopen. Cosmetische hoes: De cosmetische hoes wordt pas gemaakt als je prothese helemaal goed past. De hoes is gemaakt van schuimstof en zorgt ervoor dat je prothesebeen zoveel mogelijk op uw andere been lijkt.
Functionele handprothese
(deel) handprothese
Sommige producten vallen echter buiten de zorg verzekering. Als deze producten wel binnen het behandeltraject in het ziekenhuis vallen, dan neemt het ziekenhuis de kosten voor haar rekening. Is dat niet het geval, dan betaalt u deze zelf. Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van uw stomp, met behulp van een gipsmodel of een digitale scan of aan de hand van maten. Afhankelijk van het type prothese dat u nodig heeft, duurt dat een tot twee uur. Kijk naar de online video over het aanmeten koker www.livit.nl/ aaanmeten-passen- uitproberen-koker/
Kosten en vergoeding Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw adviseur verzorgt de aanvraag en de declaratie van uw prothese bij uw zorgverzekeraar. Neem
daarom uw verwijsbrief mee naar uw eerste afspraak. Doorgaans wordt deze, bij de juiste indicatie, geheel vergoed. Deze vergoeding komt uit het basispakket van uw zorgverzekering. Let op, hiervoor wordt wel uw eigen risico aangesproken.
Onderarmprothese
Schouderprothese
Alles wat je wilt weten over Protheses. van aanmeten, passen, afleveren tot nazorg
Bovenarmprothese
Iedereen heeft een andere anatomie, maar ook een andere levensstijl en andere wensen. Een prothese wordt daarom speciaal voor jou op maat gemaakt.
De verdieping Meer weten? Kijk ook op onze online pagina’s over het aanmeten en uitproberen van een prothese het sporten met een prothese en het onderhouden van een prothese https://www.livit.nl/ prothesen/
Heup ex-articulatieprothese; door of net boven de heup
Bovenbeenprothese
Knie ex-articulatieprothese; door of net boven het kniegewricht
universele zwemflipper voor onderbeen- en bovenbeenprothese
Iedereen heeft een andere anatomie, maar ook een andere levensstijl en andere wensen. Een prothese wordt daarom speciaal voor u op maat gemaakt.
(Deel) voetprothese
Cosmetisch is er veel mogelijk bij Livit
Onderbeenprothese
Draagcomfort sterk verbeterd. Essentieel bij het verhogen van het draagcomfort is de keuze voor de juiste liner. In nauwe samenwerking met leveranciers is gewerkt aan een optimaal assortiment met bijbehorend inzicht in en gebruik van de verschillende liners
Vooruitgang in beweging
inzet van digitale techniek verbeterd draagcomfort en gebruiksgemak voor onderbeen prothesen De onderbeenprothese wordt bij Livit gemaakt met behulp van digitale techniek. Zo kunnen wij een optimale pasvorm garanderen.
Eelke maakt mobiliteitit Mogelijk.
Kijk op mijn website om te zien welke unieke oplossingen ik samen met mijn collega's heb gemaakt. Ik ben soms best trots op wat ik maak en door het online te zetten hoop ik anderen te inspireren en de mogelijkheden te laten zien om mobiliteit te winnen! https://eschaaper.wixsite.com/ livit-fotos/
cosmetiek positief ontwikkeld
Veel feedback ontvangen 110 klanten hebben ons afgelopen 2 jaar feedback gegeven over werking van onderbeen- prothese
Meer patiëntregie door meer uitkomst informatie Wij geloven in meer openbare informatie over de uitkomsten / effectiviteit van de zorg, zodat patiënten zelf beter kunnen kiezen voor een zorgaanbieder om zo in gezamenlijkheid te beslissen over de te kiezen behandeling.
Beenprothese voor voetbal
Onderbeenprothese opengewerkt hier zie je wat achter de afwerking van de prothese zit. Meestal dus een voet, waarop een buis zit, hierop wordt een klemadapter gemonteerd, waardoor de rotatie van de voet in te stellen is. Alle onderdelen worden door middel van een piramide verbinding aan elkaar gemaakt. Met deze piramide verbinding is het mogelijk om standen te veranderen.
Meer informatie? Neem contact op met Eelke (mij)!
Sara: 'Ik ben echt superblij dat ik gewoon weer lekker kan voetballen!' Voetballen met je dagelijkse prothese? Dat is mogelijk! Met de juiste prothese-voet, geschikte prothese-onderdelen, en een zeer nauwkeurige afstelling Onze orthopedisch adviseurs helpen u graag!
Maatwerk Bibliotheek.
Livit klant feedback
onderzoeksopzet Tevreden klanten, dat wil iedereen! Om dit te kunnen realiseren moet je als zorgaanbieder weten wat je klanten van jouw dienstverlening en producten vinden. Voorheen deed Livit dit één keer per jaar, sinds 2016 doen we dit gedurende de behandeling. Klanten krijgen na de leverafspraak een korte vragenlijst per e-mail toegestuurd. We stellen de klant een aantal vragen om te weten te komen hoe tevreden ze zijn en of het gekozen hulpmiddel effectief is in het bereiken van het gekozen mobiliteitsdoel. Onderzoeksopzet naar de effectiviteit van een onderbeen prothese zien er als volgt uit: Periode: 2016, 2017 en 2018 Benaderde klanten: 275 Reacties: 110 (40% respons rate)
weten wat Onze Klanten van onze Dienstverlening vinden.
onderzoek naar patientgerapporteerde Uitkomstmettingen
NPS (Net Promotor Score); Klanten geven op een schaal van 0 tot 10 aan hoe tevreden ze zijn over gevraagde onderwerp. De score is het percentage 'promotors' (9 of 10) minus het percentage 'detractors‘ (0 t/m 6). De 'passives' (7 en 8) worden niet meegeteld.
Kwaliteit van zorg inzichtelijk maken met PATIËNTGERAPPORTEERDE UITKOMSTMETING OVER EFFECTIVITEIT VAN ONDERBEEN PROTHESEN
Inzet digitale techniek verbetert Draagcomfort en Gebruiksgemak. voor onderbeen prothesen
Tot slot. De geneeskunde is bij voorkeur gebaseerd op wetenschap, oftewel de beste behandeling van een klacht, ziekte of aandoening van een patiënt is wetenschappelijk bewezen. Met het delen van patiënt- gerelateerde uitkomstmetingen hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg van onze klanten.
Inzet digitale techniek verbeterd Draagcomfort en Gebruiksgemak. voor onderbeen prothesen
Uitkomsten van het onderzoek Hoe tevreden bent u over het draagcomfort van het hulpmiddel? Het ervaren draagcomfort van de prothesekokers in de periode 2016 tot 2018 is zeer sterk gestegen. De groep klanten die voor draagcomfort een 9 of een 10 geeft is met 2,5 x gegroeid. Essentieel bij het verhogen van het draagcomfort is de keuze voor een juiste liner. De liner (een vacuüm hoes) functioneert als beschermkap / beschermlaag tussen de huid en de binnenkant van de koker en is de verbinding tussen de stomp en de prothese. Een keuze voor de juiste liner verbetert het draagcomfort, zorgt voor bescherming van de stomp, een betere bevestiging en stabiliteit en een gelijkmatige drukverdeling over de stomp bij het staan op de prothese. Liners zijn er in verschillende soorten en maten. De verschillen zitten in de keuze van het materiaal en de wijze van suspensie. Beiden hebben mogelijk invloed op het draagcomfort en gebruiksgemak. De keuze voor een type liner hangt af van het gebruik (belastbaarheid) en de omvang van de stomp. De afgelopen jaren hebben wij in nauwe samenwerking met leveranciers gewerkt aan een optimaal assortiment met bijbehorend inzicht in en gebruik van de verschillende liners. Hoe tevreden bent u over het gebruiksgemak van het hulpmiddel? Het ervaren gebruiksgemak van de prothesekokers is zeer sterk gestegen. De groep klanten die voor gebruiksgemak een 9 of een 10 geeft is met 50% gestegen. De onderbeenprothese wordt bij Livit gemaakt met behulp van digitale techniek. Zo kunnen wij een optimale pasvorm garanderen. Alle veranderingen die in het persoonlijke model worden aangebracht, kunnen altijd worden teruggehaald en aangepast. Mocht er een nieuwe prothese nodig zijn, bijvoorbeeld vanwege atrofie of omdat de dagelijkse activiteiten zijn veranderd, dan kunnen we deze informatie opnieuw gebruiken. In de afgelopen 3 jaar heeft de inzet van onze digitale techniek een vlucht genomen en wordt deze consistent op al onze locaties toegepast. Waar Livit in 2016 nog 60% onderbeen prothesen maakte met digitale techniek, is dat in 2018 gestegen naar 90%. Hoe tevreden bent u over de cosmetiek van het hulpmiddel? De tevredenheid over de cosmetiek in de periode 2016 tot 2018 heeft een enorme positieve ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels geeft 63% een 9 of een 10 voor de cosmetiek. De meeste prothesegebruikers kiezen voor een cosmetische afwerking, die er vrij natuurgetrouw uitziet. Zo is voor buitenstaanders niet direct te zien dat men een hulpmiddel draagt. De laatste jarenis het prothesemateriaal echter sterk verbeterd. Nieuwe technieken en flexibele en lichtere materialen hebben geleid tot een grotere keuze- mogelijkheid. Het gebruiksgemak is toegenomen en de afwerkingsmogelijkheden zijn mooier en persoonlijker geworden. Denk daarbij aan een 3D geprinte cuver of een kunststof cuver met print. Hoe tevreden bent u over de levertijd van het hulpmiddel? De tevredenheid over de levertijd in de periode 2016 tot 2018 is niet structureel veranderd. Ongeveer de helft geeft aan tevreden te zijn over de levertijd en geven een 9 of een 10 op dit onderdeel. Voor een eerste voorziening houden wij rekening met een levertijd van 2 weken. In afstemming met de arts kan het soms noodzakelijk zijn om de voorziening eerder te ontvangen, zodat versneld met de revalidatie kan worden gestart. Hoe tevreden bent u over de samenwerking met de arts inzake het hulpmiddel? De tevredenheid over de samen- werking met de arts is op een erg hoog niveau en in de periode 2016 tot 2018 zelfs wat verbeterd. Bijna driekwart geeft aan tevreden te zijn over de samenwerking. Hoe tevreden bent u over de deskundigheid van de Livit adviseur? De tevredenheid over de deskundigheid van de Livit adviseurs zit op een hoog niveau en is afgelopen jaren ook nog verbeterd. Drie kwart geeft onze adviseur een 9 of 10 voor deskundigheid Wij realiseren ons als geen ander dat ons werk belangrijk is om onze klanten morgen meer mobiliteit te geven dan vandaag. Onze klanten stimuleren ons om onszelf elke dag verder te ontwikkelen. Wij investeren daarom veel in opleiding en ontwikkeling.
Onze kernwaarden helpen ons te bouwen aan een sfeer van eenheid, eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ze zijn ons in- en extern kompas. En we spreken elkaar erop aan, zodat ze bijdragen aan onze ontwikkeling en groei en ons helpen klanten, verwijzers en andere belanghebbenden beter van dienst te zijn.
"Livit maakt mobiliteitit Mogelijk."
Het Waarom. van ons bedrijf.
"Elk mens is uniek. Niet alleen in anatomie, maar ook in karakter en levensstijl. En uiteraard in medische indicatie. Op het moment dat u een prothese krijgt aangemeten, wordt dat nog eens extra duidelijk. Persoonlijk maatwerk is dan het enige waar u echt iets aan heeft. Ik help u daarbij. En het maakt niet uit hoeveel tijd of ondersteuning u nodig heeft, ik sta voor u klaar." Tobias Holling - Orthopedisch Adviseur bij Livit
Samen hebben we onze Kernwaarden. gedefinieerd
De Bedoeling van ons bedrijf staat centraal in alles wat we doen. Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen. Met onze orthopedische kennis, expertise en hulpmiddelen. Net zo lang tot wij samen de juiste oplossing vinden, waardoor onze klanten zich weer vrij(er) voelen en kunnen genieten van het leven.
Zolang niets ons in de weg staat om te doen wat we willen, voelen we ons vrij. En wie zich vrij voelt, kan op zijn eigen manier genieten van het leven. Pas als die vrijheid beperkt wordt, bijvoorbeeld door een probleem met bewegen of lichaamshouding, beseffen we hoe waardevol deze eigenlijk is. Wie zou er dan niet alles voor over hebben om die vrijheid, of tenminste een groot deel daarvan, terug te krijgen? Bij Livit vinden wij dat iedereen het verdient om vrij te kunnen bewegen. Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen. Met onze orthopedische kennis, expertise en hulpmiddelen. Net zo lang tot wij samen de juiste oplossing vinden, waardoor onze klanten zich weer vrij(er) voelen en kunnen genieten van het leven. En daar hebben we alles voor over... Iets om even bij stil te staan Vergrijzing en overgewicht zijn samen de grootste oorzaak van chronisch ziektebeelden en dat zal de komende jaren alleen maar stijgen. Over 14 jaar zijn er in Nederland 7 miljoen chronisch zieken, dat is zo'n 40% van de bevolking, nu is dat 30%. Op dit moment telt Nederland al 1 miljoen mensen met diabetes en een zelfde aantal Nederlanders met gewrichtsaandoeningen of artrose. Vaatziekten, waar diabetes en artrose een voorbeeld van zijn, zijn de belangrijkste oorzaak voor amputaties. Ook zullen er 30% meer patiënten met reuma zijn in 10 jaar tijd. Vroege opsporing van dergelijke ziekten in combinatie met een betere behandeling maken dat mensen langer en beter kunnen leven met hun ziekte. Dit betekent ook dat er minder mensen buiten de maatschappij komen te staan. Dankzij gezondheidszorg kan de last van hun ziekte verminderd worden. 
"Dit betekent dat minder mensen buiten de maatschappij komen te staan" Chronisch ziek zijn vraagt om chronisch optimisme om de kansen die het leven biedt te kunnen blijven zien. De nadruk komt steeds meer te liggen op het vermogen van chronisch zieken hun leven zelf optimaal in te laten richten. Dat sluit aan bij de wens van veel mensen; zelf bepalen hoe je leeft met je ziekte en welke hulp je daarbij nodig hebt. Wij geloven in mobiliteit voor iedereen. Samen Wij geloven in samenwerking. Doordat wij nauw samenwerken met artsen en zorgspecialisten zijn wij altijd volledig op de hoogte van uw persoonlijke situatie en kunnen daarnaar handelen. Maar de samenwerking met onze klanten staat voor ons bovenaan. Want samen met u kunnen wij tot de beste oplossing komen en u helpen weer vrij(er) te bewegen. Betrokken Wat vindt u belangrijk in het leven, wat wilt u straks (weer) kunnen doen? Vanuit onze oprechte interesse en betrokkenheid vragen wij door, luisteren actief en staan wij open voor uw wensen en ideeën en vertalen deze naar maatwerkoplossingen die u optimaal ondersteunen. Trots Wij zijn trots op onze organisatie, ons vak, onze vakkundigheid en de resultaten die we samen bereiken, waarbij ieders persoonlijke bijdrage wordt gewaardeerd. Gedreven We denken in mogelijkheden, kansen en oplossingen. Wij zijn resultaatgericht en gedreven om mensen verder te helpen. Onze werkdag is pas goed als u weer vrij(er) kunt bewegen dan gisteren en zo meer van het leven kunt genieten.
en niet in beperkingen.
Uit onderzoek (o.a. Harbers en Hoeymans, 2013) blijkt dat veel mensen met een lichamelijke beperking behoefte hebben om meer of op een andere manier actief deel te nemen aan het leven dan dat ze feitelijk doen. Daarin bepaalt niet zozeer de aandoening zelf, als wel de gevolgen daarvan en de manier waarop je ermee omgaat de mate waarin je uiteindelijk actief kunt zijn. Daarnaast spelen ook de kennis over wat de mogelijkheden zijn en je weg daarin een belangrijke rol, weten wij uit ervaring. Als Livit willen we eraan bijdragen de drempel om te gaan sporten te verlagen, zodat ook jij (weer) vrij en actief kunt bewegen en leven. Brokkenpiloten en ongewilde ‘sportmijders’ Bij een actief leven is vrij bewegen en sporten heel belangrijk. Heb je een medisch hulpmiddel nodig, dan wordt deze vergoed als het om algemene dagelijkse levensverrichtingen gaat. Dat betekent dat alleen reguliere ortheses en protheses worden vergoed en hulpmiddelen die speciaal voor het sporten zijn niet. Wie voor sporten een op maat gemaakt hulpmiddel nodig heeft, moet dat dus zelf betalen, wat voor velen niet haalbaar is. Een groep mensen gaat dan de betreffende sport alsnog uitoefenen, maar dan met een hulpmiddel dat daar niet voor bedoeld is. Met als gevolg schade aan het hulpmiddel, pijn, blessures en uiteindelijk frustratie. Een andere groep haakt gelijk al af en wordt daarmee ongewild ‘sportmijder’. Wat je algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid uiteraard niet ten goede komt en uiteindelijk zelfs kan leiden tot grotere problemen en zorgbehoefte. Kortom, mensen met een functiebeperking dreigen zo regelmatig te worden uitgesloten van actief leven en dat kan niet de bedoeling zijn. Sterker nog, dat moet anders kunnen! Veel mogelijk, ook voor jou Bij Livit vinden wij dat iedereen recht heeft op vrij bewegen. Wij zetten ons daarom dagelijks in om mensen met een lichamelijke beperking (weer) actief te laten deelnemen aan het leven. Dit doen we door mee te denken, flexibel en creatief te zijn en buiten de geijkte paden te durven treden. Het gaat hierbij altijd om persoonlijke maatwerkoplossingen, want een actief leven betekent voor iedereen iets anders. De een wil weer wandelen met de hond, terwijl de ander graag een potje wil voetballen met vrienden of de Nijmeegse Vierdaagse kunnen lopen. Wat jouw beweeg- of sportambitie ook is, wij zetten alles op alles om je daarbij te ondersteunen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je zelf denkt. Ook met je dagelijkse voorziening. Een kleine aanpassing, of gebruik van net een ander onderdeel is vaak al voldoende om weer lekker actief te bewegen en sporten. Daarbij staan de meeste sportverenigingen open om met je mee te denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Livit helpt je graag op weg. Want wij geloven erin dat een actief bestaan bijdraagt aan een vrijer en gezonder leven. En daar wordt ieder mens gelukkiger van!
De livit visie op vrij bewegen en sporten
Veel mogelijk, ook voor jou
in
Denk
Oplossingen
Denk in oplossingen en niet in beperkingen
om het aangedane been beter te gebruiken en spieren sterker te maken
Training.
Mensen die net geamputeerd zijn hebben vaak te maken met vermindering van spierkracht en neigen snel naar bewegingsbeperkingen in gewrichten. Tewijl het juist belangrijk is je spieren te trainen en te versterken En dan is niet alleen voor je fysieke gestel, maar ook voor je psychisch welzijn. De praktijk heeft inmiddels aangetoond dat de flipper hier prima bij kan ondersteunen. Het levert je bovendien een fijnere sportervaring op, omdat je beter en sneller kunt zwemmen. En dat doet wat met je, zowel lichamelijk als tussen je oren!
Voor mensen met een beenamputatie is een sterke stomp belangrijk. Deze moet je dus regelmatig trainen en dat begint al tijdens de revalidatie. Zwemmen is dan een hele fijne vorm, maar dan beweeg je je stomp niet intensief genoeg om spieren op te bouwen, zo bleek uit recent onderzoek. Verbluffende resultaten Bewegingsagoog Peter Verhoeven onwikkelde samen met Libra Revalidatie in Tilburg en Livit een zogenaamde universele zwemflipper die ingezet kan worden tijdens het revalidatietraject. Uitgangspunt was een koker te ontwikkelen die voor veel mensen te gebruiken is en de eerste resultaten zijn verbluffend. Zo heeft een revalidant na drie weken lang elke dag trainen 2 cm aan spieromvang van haar stomp gewonnen. Maar het mooiste resultaat is dat haar stomp nu zo sterk is, dat ze kan doorstappen tijdens het traplopen in plaats van haar andere been telkens bij te zetten. Momenteel wordt de universele zwemflipper verder ontwikkeld en heeft Livit inmiddels 10 flippers vervaardigd om in te zetten bij verschillende revalidatiecentra. Libra Revalidatie Tilburg heeft inmiddels twee universele zwemflippers aangeschaft voor revalidatietrajecten. En ook in Den Haag en Hoensbroek is er een in gebruik. Deze revalidatiecentra vormen samen de onderzoeksgroep om de universele zwemflipper door te ontwikkelen tot een breed inzetbare voorziening voor revalidanten en sporters. Ook voor recreatief zwemmen? Daarnaast bekijken we de mogelijkheden om in de toekomst alleen een flipper aan te bieden, die je als geamputeerde zelf kunt aanschaffen als je over een extra koker beschikt.
uitermate geschikt voor breedtesport
Mensen die net geamputeerd zijn hebben vaak te maken met vermindering van spierkracht en neigen snel naar bewegingsbeperkingen in gewrichten. Terwijl het juist belangrijk is je spieren te trainen en te versterken. En dan is niet alleen voor je fysieke gestel, maar ook voor je psychisch welzijn. De praktijk heeft inmiddels aangetoond dat de flipper hier prima bij kan ondersteunen. Het levert je bovendien een fijnere sportervaring op, omdat je beter en sneller kunt zwemmen. En dat doet wat met je, zowel lichamelijk als tussen je oren!
ondersteunt zowel fysiek als psychisch
'zwemmen met een prothese wordt een stuk makkelijker, sneller en leuker.'
thomas laat je kennis maken met de zwem-flippper
Zwemflipper
thomas laat je kennismaken met de zwemFlipper
Thomas Heemskerk Orthopedisch adviseur en trainer van de zwemclinic met universele zwemflipper
Universele zwemflipper versterkt geamputeerd been
voor betere
meld je aan voor een gratis zwem-clinic in basalt
De universele protheseflipper kan uitstekend ingezet worden als trainingshulpmiddel in zowel topsport als breedtesport. Voor een betere armslag moet je tijdens de training een hogere zwemsnelheid kunnen realiseren, hier kan de zwemflipper uitstekend bij ondersteunen. En het mooie is dat in de meeste gevallen maatwerk niet nodig is en dat maakt het voor revalidatie- en trainingscentra eem stuk aantrekkelijker dit hulpmiddel aan te schaffen.
AMBULO® eigentijdse maatwerkschoenen
Een goede pasvorm voor optimale ondersteuning en stabiliteit. Net wat meer ondersteuning nodig dan een OSB, maar wanneer OSA een stap te ver is. Doordachte modellen die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn en die veel draagcomfort bieden. Hebben een eigentijdse, moderne uitstraling. Gemaakt van hoge kwaliteit leer en andere materialen.
Wat is er uniek aan de Ambulo® schoenen van Livit?
Er is ook een dameslijn van de Ambulo, kijk voor de collectie online. herenlijn:
In de praktijk zien we veel mensen waarvoor OSA een stap te ver is, maar voor wie het huidige assortiment OSB net te kort schiet om de optimale schoenvoorziening te bieden. Ambulo® maatschoenen bieden hiervoor de oplossing; meer maatwerk dan OSB doordat de indicatie vloeiend in de leest is verwerkt, minder complex dan OSA door het ontbreken van een pasfase en gemaakt op een manier die dichter ligt bij confectie schoenen, wat de cosmetiek ten goede komt. Ontwikkeld door orthopedische schoentechnici van Livit op basis van jarenlange praktijkervaring. De Ambulo® schoenen worden geproduceerd met behulp van een unieke verzameling zorgvuldig ontworpen ‘indicatieleesten’, waarin de vormen van veelvoorkomende voetklachten zijn verwerkt (zoals hallux valgus of pes plano valgus).
Ambulo catalogus herenlijn:
professionele begeleiding
Vervolg van het verhaal van saskia van den ouden
Alles
Paralympisch triatlete Saskia van den Ouden verloor in 2010 na een lange periode van ziek zijn en operaties haar linker onderbeen door een ongeneselijk goedaardig gezwel. Haar tot dan toe actieve leven van basisschool juf met 3 jonge kinderen kwam abrupt tot stilstand. Ze was aan een rolstoel gekluisterd en lopen - laat staan sporten - zou er niet meer inzitten. Saskia liet het daar echter niet bij zitten en met enorme wilskracht en doorzettingsvermogen lukte het haar om na een revalidatieperiode van maanden met ondersteuning van een prothese weer te lopen. Maar Saskia wilde meer. Ze wilde weer sporten en een echt vrij leven leiden. Het leven van voor haar amputatie en dan het liefst nog een schepje er bovenop. Hier met die rekening Om weer te kunnen sporten had Saskia een sportprothese nodig, maar die werd niet vergoed door de verzekering. In een opwelling schreef ze het Radio 538 programma 'Hier met die rekening' aan, waarin Edwin Evers luisteraars de kans gaf hun droom waar te maken door de rekening te laten betalen door de sponsoren van het programma. Uit de honderden inzendingen werd Saskia's brief geselecteerd en zo werd ze met duizenden luisteraars als getuige de eigenaresse van een sportprothese. Vol euforie kwam ze bij Livit die vervolgens haar eerste sportprothese vervaardigde; de eerste stap van een compleet nieuw hoofdstuk van haar leven. Het radioprogramma werd ook opgepikt door een medewerker van de Nederlandse Sport Bond en enkele weken later ontving Saskia een uitnodiging voor een talentendag. Daar werd ze vervolgens gescout door de Nederlandse Triathlon Bond en voor ze het zelf goed en wel in de gaten had was ze professioneel para-triatlete. En ook nog eens eentje met potentie tot goud op de Olympische Spelen! Podiumbeest Ze kon haar geluk niet op en vanaf 2013 tot en met 2015 was ze niet weg te slaan van het podium tijdens diverse EK's en WK's over de hele wereld. Niets leek haar nog in de weg te staan om het goud te veroveren op de Olympische Spelen 2016 in Rio. Tot de jury van het Olympisch Comité beoordeelde dat Saskia - ondanks haar onderbeenprothese - in een andere sportklasse thuishoorde. Deze 'lichtere' klasse was echter niet geselecteerd voor de spelen en Saskia zag haar droom in duigen vallen. Een zeer bittere pil. Lang heeft haar woede en teleurstelling echter niet geduurd en de volgende dag veroverde ze wederom een podiumplek. In haar nieuwe klasse, waarin zij dus de enige met een prothese was. Door de knie In de periode die volgde ging Saskia zich veel meer op haar ambassadeurschap richten en nam deel aan diverse sportprogramma's en -evenementen om zo aandacht te vragen voor sporten met een functiebeperking. Wellicht kwam het omdat ze plots een relatief rustiger leven leidde, dat haar stomp nu serieus begon op te spelen. Na uitgebreid onderzoek bleek een tweede amputatie onafwendbaar. En zo ging Saskia op 16 februari 2017 opnieuw onder het mes en werd haar been tot door haar knie afgezet. Een zeer ingrijpende operatie, zowel fysiek als mentaal. Van hier tot Tokio Precies zoals het Saskia betaamt, herstelde ze ook dit keer weer wonderbaarlijk snel en was ze drie dagen na de operatie - geheel tegen het advies van de artsen - alweer in de sportzaal van het ziekenhuis te vinden. Er volgde een revalidatiejaar van vallen en opstaan, van alles opnieuw leren, inclusief lopen en hardlopen, van trial en error, aanlopen-duiken-zinken tot de eerste bescheiden successen en overwinningen. Inmiddels is Saskia weer lekker aan het trainen en voelt ze zich prima. Al is ze nog lang niet op haar oude niveau, het feit dat ze recent heeft gehoord dat haar paralympische klasse is geselecteerd voor de Spelen in Tokio in 2020 geeft haar een enorme drive. Saskia gaat ervoor. En Livit begeleidt haar; van hier tot Tokio!
HET VERHAAL VAN SASKIA VAN DEN OUDEN
het sportprotheseteam van Saskia
Livit begeleidt Saskia al jaren voor haar dagelijkse prothese. In 2014 kwam daar haar eerste sportblade bij. Sinds dat jaar sponsort Livit de sportprothesen van Saskia. Haar vaste protheseteam bestaat uit Bas van den Brand en Jelmer Hofland, beide Orthopedisch Adviseur in Dordrecht. Samen met een team van artsen, specialisten binnen Livit en de coach van Saskia zetten zij alles op alles om Saskia zo snel mogelijk te laten zwemmen, fietsen en lopen. Hierbij telt elke seconde, zeker tijdens de wisselmomenten. Saskia: 'Zonder mijn vaste Livit team zou ik niet zijn waar ik nu ben. Tuurlijk lever ik de prestaties, maar succes krijg je niet in je eentje!'
Mogelijk
INTERVIEW
'Beperking zit in je hoofd. Niet in je lijf.'
Saskia van den Ouden Paralympisch triatlete en moeder van 3 jonge kinderen.
Het moge duidelijk zijn dat Saskia ondertussen wel wat weet over sporten met een prothese. Haar beste huis- tuin- en keukentips deelt ze graag met je: Richt je op wat je wel kunt en niet op je beperkingen. Ga gewoon naar de sportschool of -vereniging bij jou in de buurt en bespreek je mogelijkheden. Veel clubs staan open voor mensen met een beperking. Vraag bij je fysio of je gebruik mag maken van de oefenzaal en of hij je wil helpen met het opstellen van een oefenschema om je conditie op pijl te krijgen. Bepaal een doel. Niets groots, maar haalbaar en vier het ook als je het bereikt hebt. En heb je een slechte dag? Ga toch sporten, daarna voel je je echt beter. Maar geniet vooral van sporten en heb plezier, want daar gaat het uiteindelijk om!
op wat je
wél kunt.
haar beste huis-tuin- en keukentips
Sporttips van Saskia
Richt je
Jacqueline van Brakel runt een boerenberdrijf op een bovenbeenprothese.
Ze was 27 jaar, net getrouwd en niets stond Jacqueline in de weg om een 'en ze leefden nog lang en gelukkig' leven te leiden. Tot die ene bewuste dag ruim 20 jaar geleden, de dag waarop ook lady Dy omkwam. 'Ik werkte als operator bij een frites fabriek en had net wat spullen in een goederenlift gezet. Ook al had ik al meerder keren op de knop gedrukt, de lift bleef staan. Zoals je vroeger wel eens een tik op de televisie gaf als die stoorde, zo gaf ik nu een onwillekeurig schopje tegen de lift, waarop deze plots met een vaart naar beneden schoot en bleef hangen. Op mijn bovenbeen.' Sinds 2007 boert Jacqueline samen met haar man, als vierde generatie op rij, het akkerbouwbedrijf van haar ouders in Mookhoek. Op ruim 55 hectaren verbouwen ze aardappelen, bieten, mais, tarwe en bloemenranden. Zonder haar hand er voor om te draaien, hangt Jacqueline de ploeg achter de tractor en stuurt hem soepel het land op. 'Er zijn wel eens tijden geweest dat dat niet zo van een leien dakje ging hoor', grapt Jacqueline. En dan doelt ze op de periode vlak na haar ongeluk. 'In het Sint Clara Ziekenhuis, waar ik na mijn ongeluk in eerste instantie terechtkwam, hebben ze nog een week geprobeerd om mijn been te redden. Maar het Dijkzicht, waar ik naar over werd gebracht, heeft hem er uiteindelijk tot boven mijn knie afgehaald.' Het is wat het is Een lange periode van revalideren breekt aan voor Jacqueline, waarin ze alles opnieuw moet leren. Na 9 maanden krijgt ze haar eerste prothese aangemeten en is ze alweer bij de frites fabriek aan de slag, zij het in een andere functie. Vanaf dat moment neemt ze ook geleidelijk het akkerbouwbedrijf van haar ouders over en wordt in 2004 hun eerste zoon geboren. Haar leven is druk en fijn en als paar jaar later hun tweede zoon geboren wordt, is het gezin compleet. Jacqueline vertelt haar verhaal alsof ze 'even een pak melk bij de plaatselijke melkboer is gaan halen'. Hoe kan zij zo nuchter zijn over zo'n ingrijpende gebeurtenis? En hoe is het mogelijk dat het missen van een been haar totaal niet lijkt te beperken in haar zware fysieke werk? 'Dit is me door een dom ongeluk overkomen, waardoor een nieuwe werkelijkheid ontstond. Maar ik ben verder niet ziek hoor. Mijn prothese is mijn hulpmiddel om te gaan, staan en vooral doen wat ik wil. Ik heb er gewoon niet zoveel last van.' Maar de hele dag zwaar fysiek werk doen, dan loop je toch wel ergens tegen je beperkingen op? 'Dat zou je inderdaad denken, maar er is echt bijna niets aangepast op de boerderij. Ja, nu je het zegt, de bediening van de tractoren. Soms wil ik met mijn hoofd wel eens sneller lopen dan mijn prothesebeen toelaat. Of sta ik zo ongeveer vastgezogen in het land. Dan moet ik mijn prothese met de hand meetrekken, anders blijft mijn been in het land staan, terwijl ik zelf al verder ben. Van die dingen.' Lotus Slachtoffer Ondertussen leidt Jacqueline ons rond op de boerderij. In de opslag staat achterin, verscholen achter een berg aardappelen, een oude Unimog. Terwijl ze zich met een ferme stap op het trappetje bij de portier hijst, legt Jacqueline uit wat deze oude brandweerwagen hier achterin de schuur doet. 'Het is onze hobby-auto. We gaan er in het weekend met de jongens mee op pad en hebben dikke pret. Naast haar drukke bestaan op de boerderij is Jacqueline ook gediplomeerd LOTUS slachtoffer. LOTUS staat voor Landelijke Opleiding tot Uitbeelden van Slachtoffers. 'Gemiddeld twee dagen per week speel ik allerlei slachtoffers voor oefeningen voor BHV en EHBO opleidingen, maar ook voor de brandweer en grootschalige ziekenhuisoefeningen. Ik kan mijn eigen wonden grimeren, net echt!' En komt haar geamputeerde been dan ook wel eens goed van pas? 'Wat dacht je! Je moet je bedenken dat het er tijdens een oefening heel serieus aan toegaat, inclusief stress en alles wat er bij een traumatische situatie komt kijken. Dus toen ik een keer als LOTUS 'klem' onder een autobrug lag, kreeg de hulpverlener zowat een hartverzakking van mijn halve been met een levensecht gegrimeerde wond. En ambulance verpleegkundigen zijn over het algemeen toch wel wat gewend, zou je denken!'
Vervolg van het verhaal van Jacqueline van Brakel
'nEVER A DULL MOMENT.'
altijd met je
SLAAPVOET
HET VERHAAL VAN jacqueline van Brakel
OMGAAN MET FANTOOMPIJN
In het leven van Jacqueline is dus never a dull moment. Speelt haar amputatie dan echt totaal geen enkele rol in haar dagelijks leven? 'Oh zeker wel. Zo heb ik altijd een slapend gevoel in de voet die er al meer dan 20 jaar niet meer zit. Dag en nacht. En als ik ziek word, krijg ik steevast fantoompijn. Die pijnscheuten zijn bijna ondraaglijk. En je kunt er niets mee, want er zit niets om over te wrijven of te behandelen. Maar zo heeft iedereen wat. En als dit het voor mij is, dan mag ik niet klagen.' Heeft Jacqueline tot slot nog een gouden tip voor het dagelijks leven? 'Stap altijd met je goede been uit bed, anders val je om!' En daar valt geen speld tussen te krijgen...
uit bed, anders val je om.
Goede been
Stap
James van Engelen liep dit jaar zijn twaalfde Nijmeegse vierdaagse met een beenprothese
Opgeven
Wie voor de twaalfde keer de Vierdaagse uitloopt, mag trots zijn op zo'n mijlpaal. Voor James van Engelen (57) uit Heeswijk-Dinther is dit niet de enige reden waarom het volbrengen van de Nijmeegse wandeltocht een bijzondere gebeurtenis was. Hij loopt de zware route voor de zevende keer met een beenprothese. Een prestatie van formaat, helemaal omdat hij twee jaar geleden nog een reeks chemokuren heeft ondergaan. Een verhaal over doorzetten en positief blijven. 'Opgeven is gewoon geen optie.' Zelf noemt hij zijn twaalfde Vierdaagse een verhaal 'met een lach en een traan'. Dat het grootste wandelevenement van de wereld voor James van Engelen dubbele gevoelens oplevert, is eigenlijk en understatement. Hij kijkt terug op een overwinning, want hij liep twee jaar terug voor de tiende keer het loodzware parcours uit terwijl hij uitstel had gevraagd voor een reeks chemokuren en artsen niet onverdeeld gelukkig waren met zijn sportieve drive. Dit jaar is hij wonder boven wonder medisch gezond verklaard en stond wat dat betreft niets het volbrengen van deze tocht hem in de weg. Helaas zonder zijn vaste loopmaat, die vorig jaar is overleden. James: 'Ik ga hem enorm missen, maar opgeven is geen optie!' Sinds hij in 2006 zijn rechter onderbeen kwijtraakte door een vleesetende bacterie, wandelt hij met een prothese. Om dagelijks de meer dan dertig kilometer te volbrengen, traint James het hele jaar door. Zijn schema werd regelmatig behoorlijk overhoop gegooid omdat hij chemokuren onderging tegen non-hodgkin (lymfeklierkanker), waar hij sinds 2012 ook nog tegen vecht. In overleg met zijn artsen zijn twee jaar geleden de chemo's uitgesteld tot na de vierdaagse en nog geen week na de feestelijke afsluiting raapte hij de moed weer bij elkaar voor de zoveelste gang naar het ziekenhuis. 'Mijn veerkracht is mijn redding. Maar ik geef eerlijk toe dat ik ook wel eens ongelofelijk chagrijnig ben, dus de triomf van de Vierdaagse kan ik goed gebruiken.' Relativerend: 'Er gaan ook heel veel dingen goed hoor. Zo ben ik momenteel zowaar weer helemaal gezond verklaard!" Na een paar jaar noodgedwongen als parttime postbode te hebben gewerkt geeft James momenteel energieprestatie advies aan woningbouwcooperaties. Als postbode veel in de buitenlucht lopen was geen straf, maar ik vind het heerlijk om weer een beetje op mijn eigen niveau te werken. De regie weer in eigen hand hebben en de verantwoordelijkheid te dragen voor mijn gezin. Meer ambities heb ik niet. Ja, gezond blijven natuurlijk! De sportieve James loopt de tocht voor het KWF en het oncologiefonds van het Radboud UMC. (sponsoren mag, via de 'vierdaagse sponsorloop', red.) 'De intense solidariteit van de wandelaars, de uitgelaten feeststemming van het publiek en het mooie landschap onderweg is het afzien dubbel en dwars waard', stelt James. 'De voldoening die je voelt als je aan het eind van de dag zit bij te komen met een biertje, doet alle ongemakken vergeten. De sfeer onderweg is echt fantastisch. De veteranen, roze woensdag en alle toeschouwers die je een hart onder de riem steken, zoiets is met niks te vergelijken. Volgens jaar wil ik er ook gewoon weer bij zijn. Aan het materiaal en de begeleiding van Livit zal het niet liggen. Mijn Orthopedisch Adviseur Cornelis Visser steekt veel tijd in het goed afstellen van mijn prothese en daar valt of staat veel mee, letterlijk!'
Bijkomen met een biertje
voor de twaalfde keer finisher van de Nijmeegse Vierdaagse
Mijn veerkracht is mijn redding
Regie over het leven
James van Engelen
is geen zonder
Optie.
Over Livit Livit wil mobiliteit mogelijk maken voor iedereen voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen. Met onze orthopedische kennis, expertise en hulpmiddelen. Net zolang tot we samen een oplossing vinden waarmee jij weer vrij(er) kunt bewegen en leven. En daar hebben we alles voor over. Je vindt ons op meer dan 400 locaties in het land, waar wij jou samen met zorgprofessionals van ziekenhuizen en instellingen de beste orthopedische hulpmiddelenzorg bieden. Je kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen, steunzolen, therapeutische kousen, prothesen en (sport)braces. Redactieadres Live It Magazine: redactie@livit.nl